Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Twinz - 45 Λεπτά...

Εισαγωγή

Οι Twinz, δεν είναι πια οι δίδυμοι Jason και ο Loud. Στην ομάδα τώρα εμπεριέχεται και η Angie, η οποία συμμετέχει, "δανείζοντας" τη φωνή της σε αρκετά τραγούδια. Μαζί με τη σύνθεση αλλάζει και η θεματολογία του συγκροτήματος, τουλάχιστον συγκριτικά με το πρώτο δίσκο, με τα περισσότερα τραγούδια να είναι ερωτικά, χαλαρωτικά, χορευτικά, ξεφεύγοντας από πάρα πολλές φόρμες που έχει επιβάλει τυπικότατα το αμερικανικό χιπ-χοπ. Στο εγχείρημα τους αυτό υποβοηθούνται από τον Γιώργο Θεοφίλη, καθώς και απο συμμετοχές του “φαμιλιώτη” Θηρίου, του Κώστα Μαραβέγια και του απίστευτου Ρένου Χαραλαμπίδη (ο οποίος έχει συνεργαστεί με τους Twins σε μια ταινία του). Αλλά αρκετά με τις τυπικότητες, γιατί ακριβώς να αγοράσει κανείς αυτό το δίσκο;



Ο Δίσκος

Αν και οι Twinz δεν είναι ένα από τα καταξιωμένα συγκροτήματα της ελληνικής hip-hop σκηνής, παρά το συμπαθητικό δίσκο τους Το φαινόμενο των διδύμων, έχουν αυτή την ιδιότητα που τους βάζει σε μια ιδιότυπη προσωπική elite των ελληνικών ραπ συγκροτημάτων. Δεν με κάνουν να ντρέπομαι να λέω πως ακούω ραπ. Ναι, το "45 Λεπτά" είναι ένας εναλλακτικός δίσκος που μπορείς να χαρίσεις στην μητέρα σου και πιθανότατα να της αρέσει, εν αντιθέσει με την συχνή αμερικανό-κλεμμένη γνωστή σαβούρα.

Αυτό πετυχαίνεται, σε ένα επίπεδο, χάριν στον "ραδιοπειρατή" Loud (που ευθύνεται για πολλές επιτυχίες, και ελάχιστες αποτυχίες), στις άκρως ενδιαφέρουσες παραγωγές αλλά και στα διάφορα φωνητικά που υπάρχουν σε σχεδόν κάθε τραγούδι. Η αλήθεια είναι ότι ένα τραγουδιστό ρεφρέν, ειδικά όταν πραγματοποιείται από γυναίκα με καλή φωνή, μπορεί να φτιάξει και να κάνει ενδιαφέρον ακόμα και το πιο βαρετό τραγούδι. Ίσως, όμως, κάποιος εντοπίσει μιαν υπερβολή αυτών των τραγουδιστικών κομματιών, η οποία θα αποτρέψει την αγορά του δίσκου από άτομα που ψάχνουν μια ατόφια ραπ κυκλοφορία. Προσωπικά δεν ενοχλήθηκα καθόλου από το crossover ύφος του album αυτού, αλλά αντιθέτως είναι ένας από τους λόγους που το συνιστώ επειδή το αποτέλεσμα είναι αρκετά όμορφο.

Γενικότερα, δεν μπορούσα να βρω κομμάτι το οποίο να θεωρήσω καθαρό filler, συχνό φαινόμενο σε κάθε δίσκο, ανεξαρτήτου είδους, τα τελευταία 20 χρόνια. Ίσως υπάρχουν μερικές κακές στιγμές αλλά υπερκαλύπτονται, άλλες φορές με την εξαίσια μουσική, άλλες με τη χρήση έξυπνα τοποθετημένων φωνητικών και εναλλαγών. Επιπροσθέτως, τραγούδια όπως το "Καινούργια Μέρα", το "Όλα για σένα" και το "Δανάη" θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν επιτυχίες στο ραδιόφωνο.

Τελικά

Για όλους αυτούς που θέλουν να ακούσουν ανάλαφρη και όμορφη μουσική, ο δίσκος των Twinz συνιστάται ως μια ιδιαίτερα συμπαθητική κυκλοφορία, διαφορετική, εναλλακτική και σεβόμενη τον καταναλωτή. Ως τη στιγμή που γράφεται αυτή η κριτική, παραμένει η καλύτερη κυκλοφορία του label, αν και δίχως κανέναν σοβαρό ανταγωνιστή. Ας ελπίσουμε πως με τη σωστή διαφήμιση, εισακουστεί σε ένα μεγαλύτερο εύρος μουσικόφιλων.

Προεπισκόπηση του δίσκου μπορείτε να κάνετε από το official website του Big Fiasco.

Εξώφυλλο & Tracklist

01. Μαύρα Μάτια
02. Ραδιοπειρατές
03. Όλα για σένα
04. Θέλω να σε δω
05. Για τρείς ευχές
06. Ξανά και ξανά
07. Δανάη
08. Μαχητής
09. Καινούργια μέρα
10. Η μεγάλη πόλη
12. Κάθισε κοντά μας
13. Εμπάργκο
14. Φτηνά τσιγάρα


Δεν υπάρχουν σχόλια: