Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Re:Tribute To Freddie Mercury

O Φρέντι Μέρκιουρι (Freddie Mercury, 5 Σεπτεμβρίου 1946 - 24 Νοεμβρίου 1991, πραγματικό όνομα Farrokh Bulsara) ήταν Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός. Έγινε διάσημος ως τραγουδιστής και πιανίστας του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen. Θεωρείται από τις πιο κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής παγκοσμίως. Ως τραγουδιστής, πιανίστας, performer, συνθέτης και στιχουργός ξεχωρίζει για την καλλιτεχνική του τόλμη και τη μοναδική του έμπνευση.
Ο Μέρκιουρι (που τότε λεγόταν ακόμη Φρέντι Μπουλσάρα) ήρθε μέσω του συμφοιτητή του Tim Staffell σε επαφή με το συγκρότημα Smile. Το τρίο αυτό είχε ιδρυθεί το 1968. Τα μέλη εκτός του Staffell (τραγουδιστής και μπασίστας) ήταν οι Μπράιαν Μέι (κιθάρα) και Ρότζερ Τέιλορ (ντραμς).
Oι Smile διαλύθηκαν επειδή ο Tim Staffell τους εγκατέλειψε. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 1970, ίδρυσαν οι Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ και Φρέντι Μέρκιουρι δικό τους συγκρότημα, το οποίο ο Μέρκιουρι ονόμασε Queen.
To 1973 κυκλοφορεί το πρώτο τους άλμπουμ με το όνομά τους αλλά δεν κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Την ίδια αλλά κάπως καλύτερη τύχη είχανε τα δύο επόμενα άλμπουμ Queen II και Sheer heart attack.Λίγο πριν την κυκλοφορία του A night at the opera, οι Queen εμπιστεύονται για προσωπική ακρόαση ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι στον φίλο τους Kenny Everett .Εκείνος το βρίσκει υπέροχο και παίζει όσες περισσότερες φορές μπορεί το τραγούδι στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Πρόκειται για το τραγούδι Bohemian Rhapsody το οποίο παντρεύει την όπερα με το ροκ. Λόγω της πρωτοτυπίας του τραγουδιού, ήταν βέβαιο πως το άλμπουμ A night at the opera θα είχε σίγουρη επιτυχία.
Οι Queen είχανε πλέον καθιερωθεί αναπτύσσοντας τη δική τους προσωπικότητα. Η ιδιαίτερη και υπέροχη φωνή του Μέρκιουρι και ο ξεχωριστός ήχος της κιθάρας του Μπράιαν Μέι (κιθάρα την οποία κατασκεύασε ο ίδιος) τους έφερε πλέον στην κορυφή .
Η περιοδεία τους Magic Tour στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία ιδιαίτερα η συναυλία που δόθηκε στο Στάδιο Γουέμπλεϋ το 1986. Η συγκεκριμένη περιοδεία ήταν και η τελευταία τους.
Οι φήμες ότι ο Μέρκιουρι πάσχει από AIDS κυκλοφορούσαν πολύ έντονα αν και ο ίδιος τις διέψευδε. Το 1989, οι Queen επανέρχονται με το άλμπουμ The miracle. Ο Μέρκιουρι αν και είναι πολύ δυναμικός κι ενεργητικός στα video clips, είναι εμφανής η διαφορά στην εμφάνιση του: αραιωμένα μαλλιά και αρκετά αδυνατισμένος
Το 1991 το συγκρότημα δημιουργεί το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο Innuendo. Το τελευταίο τραγούδι είναι το διαχρονικό The show must go on, του οποίου οι στίχοι φανερώνουν ότι ο Μέρκιουρι γνώριζε πως δεν θα ήταν για πολύ καιρό ακόμη στη ζωή.
Καθώς η κατάσταση του Φρέντι Μέρκιουρι χειροτέρευε, οι φήμες γινόταν ακόμη πιο έντονες. Στις 23 Νοεμβρίου του 1991 ο τραγουδιστής κάνει ανακοίνωση στον τύπο που είχε κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Κένσινγκτον στο Λονδίνο, ότι πάσχει από AIDS. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα πεθαίνει στο σπίτι του.Όλο το διάστημα ήταν κοντά του οι γονείς του, η Mary Austin (πρώην σύντροφός του) και ο σύντροφος τα τελευταία 6 χρόνια της ζωής του, Jim Hutton.

Πηγή: Wikipedia

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

4o Athens Music Forum


Tο μοναδικό συνέδριο για τη μουσική στην Ελλάδα πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά! Το Athens Music Forum, είναι ένα συνέδριο για τη μουσική βιομηχανία, με σκοπό να προσελκύσει και να συγκεντρώσει εκπροσώπους όλων των επαγγελματικών κλάδων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη μουσική και να αποτελέσει ένα βήμα για την κοινοποίηση, συζήτηση και αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που αφορούν τον χώρο.


Όπως κάθε χρόνο, οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της μουσικής βιομηχανίας θα μιλήσουν για όλα αυτά τα θέματα που αφορούν στο παρόν, στο μέλλον και στην εξέλιξη της μουσικής, στοχεύοντας στην γενικότερη ανάπτυξη και βελτίωση του κλάδου. To συνέδριο Athens Music Forum αποτελεί μία πρωτοβουλία του MAD και της Archangel Music.

Queen - Bohemian Rhapsody






Lyrics:

Is this the real life-
Is this just fantasy-
Caught in a landslide-
No escape from reality-
Open your eyes
Look up to the skies and see-
Im just a poor boy,i need no sympathy-
Because Im easy come,easy go,
A little high,little low,
Anyway the wind blows,doesnt really matter to me,
To me

Mama,just killed a man,
Put a gun against his head,
Pulled my trigger,now hes dead,
Mama,life had just begun,
But now Ive gone and thrown it all away-
Mama ooo,
Didnt mean to make you cry-
If Im not back again this time tomorrow-
Carry on,carry on,as if nothing really matters-

Too late,my time has come,
Sends shivers down my spine-
Bodys aching all the time,
Goodbye everybody-Ive got to go-
Gotta leave you all behind and face the truth-
Mama ooo- (any way the wind blows)
I dont want to die,
I sometimes wish Id never been born at all-

I see a little silhouetto of a man,
Scaramouche,scaramouche will you do the fandango-
Thunderbolt and lightning-very very frightening me-
Galileo,galileo,
Galileo galileo
Galileo figaro-magnifico-
But Im just a poor boy and nobody loves me-
Hes just a poor boy from a poor family-
Spare him his life from this monstrosity-
Easy come easy go-,will you let me go-
Bismillah! no-,we will not let you go-let him go-
Bismillah! we will not let you go-let him go
Bismillah! we will not let you go-let me go
Will not let you go-let me go
Will not let you go let me go
No,no,no,no,no,no,no-
Mama mia,mama mia,mama mia let me go-
Beelzebub has a devil put aside for me,for me,for me-

So you think you can stone me and spit in my eye-
So you think you can love me and leave me to die-
Oh baby-cant do this to me baby-
Just gotta get out-just gotta get right outta here-

Nothing really matters,
Anyone can see,
Nothing really matters-,nothing really matters to me,

Any way the wind blows....

BATTLE OF THE YEAR BALKANS 2008

The Judges

HONG 10

Ο Hong 10, χορευτής θρύλος, για πρώτη φορά στα χρονικά του Breakdance στα Βαλκάνια επισκέπτεται την χώρα μας. Παγκόσμιος πρωταθλητής του Redbull BC One 06,μέλος των Drifters και Project Soul, έχει κατορθώσει να κατακτήσει όλα τα κορυφαία events παγκοσμίως. Βασικό μέλος της κριτικής επιτροπής του παγκοσμίου Battle Of The year 07 έρχεται απευθείας από την Seoul στη Θεσσαλονίκη για να απογειώσει το φανατικό κοινό της πόλης.

Links:
www.myspace.com/bboyhong10
www.redbullbcone.com/hong-10
Video from YouTube (1)
Video from YouTube (2)

RUBBERLEGZ (GERMANY)

O Rubberlegz θεωρείται ένας από τους γερμανούς ιδρυτές του flexible dance style.Ανήκει σε δύο γερμανικά b-boy crew τους ‘’Insane Prototypes’’ και τους ‘’Terror Bunch’’. Ο χορός του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μίξη του flexible style, powermoves και hand-balance.Συμμετέχει σε διάφορα battles ανά την Ευρώπη ως ενεργός χορευτής και τα τελευταία 2 χρόνια ως κριτής.

Links:
www.myspace.com/rubberlegz
www.redbullbcone.com/rubberlegz
Video from YouTube

SPEEDY (GERMANY)

Μέλος των θρυλικών Battle Squad ο γερμανός Speedy είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό αφού έχει ξαναβρεθεί με το ρόλο του κριτή στην χώρα μας . Ένας από τους εμπειρότερους κριτές παγκοσμίως ,είναι βασικό μέλος τις κριτικής επιτροπής του παγκόσμιου Battle Of The year και Redbull BC One.

Links:
www.redbullbcone.com/speedy

The Venue

Μετά τον εορτασμό των 5 χρόνων παρουσίας στην Ελλάδα, το Battle Of The Year Balkans για το 2008 προχωρά σε ριζική ανανέωση. Ο καινούργιος χώρος που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ είναι το νεόχτιστο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο της Χ. Α. Ν. Θ.!

Το γήπεδο βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης στο δρόμο Νικολάου Γερμανού μόλις 50 μέτρα από τον Λευκό Πύργο. Έχει συνολική χωρητικότητα 2500 θεατών (1500 καθήμενοι) .Περισσότερες πληροφορίες για το γήπεδο στο http://www.ymca.gr

Η ημερομηνία του φετινού Battle Of The Year Balkans είναι το Σάββατο 10 Μαΐου 2008. Θα περιλαμβάνει:

hip-hop συναυλίες
warm up & after show parties
market area
breakdance seminars
hiphop dance competition
και πολλές ακόμα εκπλήξεις.

Το line up θα ανακοινωθεί σύντομα όπως και το συνολικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.battleoftheyear.gr

Την ίδια ημέρα ακολουθώντας τον πετυχημένο συνδυασμό των τελευταίων 2 χρόνων, θα πραγματοποιηθεί το graffiti festival Meeting Of Styles 08. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.live2store.com

Το νέο single των Portishead.


Το πρώτο single μέσα από το πολυαναμενόμενο άλμπουμ 'Third' των Portishead, είναι το κομμάτι 'Machine Gun'. Θα κυκλοφορήσει στις 14 Απριλίου σε 12ιντσο βινύλιο, ενώ από τις 10 Απριλίου θα είναι διαθέσιμη και η ψηφιακή του έκδοση στην ιστοσελίδα της μπάντας. Β-sides δεν θα υπάρχουν.

Ταινία τρόμου από τον τραγουδιστή των Iron Maiden.



Ο Bruce Dickinson, τραγουδιστής των Iron Maiden, έγραψε το σενάριο μίας ταινίας τρόμου μαζί με τον Julian Doyle. Ο τίτλος της ταινίας είναι 'Chemical Wedding' και θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών στις 17 Μαϊου.
Ο Dickinson, που έχει δίπλωμα πιλότου, σκοπεύει να κυβερνήσει ο ίδιος το αεροσκάφος Boeing 757 των Iron Maiden στο οποίο θα επιβαίνουν καλεσμένοι του γαλλικού κινηματογραφικού φεστιβάλ.

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Twinz - 45 Λεπτά...

Εισαγωγή

Οι Twinz, δεν είναι πια οι δίδυμοι Jason και ο Loud. Στην ομάδα τώρα εμπεριέχεται και η Angie, η οποία συμμετέχει, "δανείζοντας" τη φωνή της σε αρκετά τραγούδια. Μαζί με τη σύνθεση αλλάζει και η θεματολογία του συγκροτήματος, τουλάχιστον συγκριτικά με το πρώτο δίσκο, με τα περισσότερα τραγούδια να είναι ερωτικά, χαλαρωτικά, χορευτικά, ξεφεύγοντας από πάρα πολλές φόρμες που έχει επιβάλει τυπικότατα το αμερικανικό χιπ-χοπ. Στο εγχείρημα τους αυτό υποβοηθούνται από τον Γιώργο Θεοφίλη, καθώς και απο συμμετοχές του “φαμιλιώτη” Θηρίου, του Κώστα Μαραβέγια και του απίστευτου Ρένου Χαραλαμπίδη (ο οποίος έχει συνεργαστεί με τους Twins σε μια ταινία του). Αλλά αρκετά με τις τυπικότητες, γιατί ακριβώς να αγοράσει κανείς αυτό το δίσκο;



Ο Δίσκος

Αν και οι Twinz δεν είναι ένα από τα καταξιωμένα συγκροτήματα της ελληνικής hip-hop σκηνής, παρά το συμπαθητικό δίσκο τους Το φαινόμενο των διδύμων, έχουν αυτή την ιδιότητα που τους βάζει σε μια ιδιότυπη προσωπική elite των ελληνικών ραπ συγκροτημάτων. Δεν με κάνουν να ντρέπομαι να λέω πως ακούω ραπ. Ναι, το "45 Λεπτά" είναι ένας εναλλακτικός δίσκος που μπορείς να χαρίσεις στην μητέρα σου και πιθανότατα να της αρέσει, εν αντιθέσει με την συχνή αμερικανό-κλεμμένη γνωστή σαβούρα.

Αυτό πετυχαίνεται, σε ένα επίπεδο, χάριν στον "ραδιοπειρατή" Loud (που ευθύνεται για πολλές επιτυχίες, και ελάχιστες αποτυχίες), στις άκρως ενδιαφέρουσες παραγωγές αλλά και στα διάφορα φωνητικά που υπάρχουν σε σχεδόν κάθε τραγούδι. Η αλήθεια είναι ότι ένα τραγουδιστό ρεφρέν, ειδικά όταν πραγματοποιείται από γυναίκα με καλή φωνή, μπορεί να φτιάξει και να κάνει ενδιαφέρον ακόμα και το πιο βαρετό τραγούδι. Ίσως, όμως, κάποιος εντοπίσει μιαν υπερβολή αυτών των τραγουδιστικών κομματιών, η οποία θα αποτρέψει την αγορά του δίσκου από άτομα που ψάχνουν μια ατόφια ραπ κυκλοφορία. Προσωπικά δεν ενοχλήθηκα καθόλου από το crossover ύφος του album αυτού, αλλά αντιθέτως είναι ένας από τους λόγους που το συνιστώ επειδή το αποτέλεσμα είναι αρκετά όμορφο.

Γενικότερα, δεν μπορούσα να βρω κομμάτι το οποίο να θεωρήσω καθαρό filler, συχνό φαινόμενο σε κάθε δίσκο, ανεξαρτήτου είδους, τα τελευταία 20 χρόνια. Ίσως υπάρχουν μερικές κακές στιγμές αλλά υπερκαλύπτονται, άλλες φορές με την εξαίσια μουσική, άλλες με τη χρήση έξυπνα τοποθετημένων φωνητικών και εναλλαγών. Επιπροσθέτως, τραγούδια όπως το "Καινούργια Μέρα", το "Όλα για σένα" και το "Δανάη" θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν επιτυχίες στο ραδιόφωνο.

Τελικά

Για όλους αυτούς που θέλουν να ακούσουν ανάλαφρη και όμορφη μουσική, ο δίσκος των Twinz συνιστάται ως μια ιδιαίτερα συμπαθητική κυκλοφορία, διαφορετική, εναλλακτική και σεβόμενη τον καταναλωτή. Ως τη στιγμή που γράφεται αυτή η κριτική, παραμένει η καλύτερη κυκλοφορία του label, αν και δίχως κανέναν σοβαρό ανταγωνιστή. Ας ελπίσουμε πως με τη σωστή διαφήμιση, εισακουστεί σε ένα μεγαλύτερο εύρος μουσικόφιλων.

Προεπισκόπηση του δίσκου μπορείτε να κάνετε από το official website του Big Fiasco.

Εξώφυλλο & Tracklist

01. Μαύρα Μάτια
02. Ραδιοπειρατές
03. Όλα για σένα
04. Θέλω να σε δω
05. Για τρείς ευχές
06. Ξανά και ξανά
07. Δανάη
08. Μαχητής
09. Καινούργια μέρα
10. Η μεγάλη πόλη
12. Κάθισε κοντά μας
13. Εμπάργκο
14. Φτηνά τσιγάρα


DIMEBAG DARRELL: Tribute τραγούδι από εξέχοντες μουσικούς…


Jason Bittner (Shadows Fall), David Ellefson (ex-Megadeth) , Tim ‘’Ripper’’ Owens (Beyond Fear/ Malmsteen) και Tristan ‘’1690’’ Grigsby ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ηχογράφηση ενός τραγουδιου – tribute στον αδικοχαμένο Dimebag Darrell (Pantera/ Damageplan). Το κομμάτι θα περιέχεται σε ένα επερχόμενο album , επίσης αφιερωμένο στον Dimebag και θα τιτλοφορείται "Leave It Alone". Στα solos θα συμμετέχει ο Nick Bowcott (ex- Grim Reaper).

Οι Radiohead ανακοινώνουν το νέο τους single.

Οι Radiohead ανακοίνωσαν πως το επόμενο single μέσα από το πρόσφατο άλμπουμ τους 'In Rainbows' θα είναι το κομμάτι 'Nude'. Το single θα κυκλοφορήσει στις 31 Μαρτίου μαζί με δύο άλλα αποκλειστικά κομμάτια.

Artemis/Efthimis - Oi stixoi mas pote den stamatane..



(Αρτέμης)
Χρόνια τώρα,
στίχοι πληθώρα,
κολλάς αχώρα,
δεν μ' ανακόπτεις την φόρα,
ούτε με τα κόλπα της kamora,
δρα!
την φάση να θάλλει και πάλι σαν τον ίβύσκο,
με το πού δίνω σε κυκλοφορία νέο δίσκο!
(Ευθύμης)
Με τον ζήλο στο στήθος
και με το ήθος στο ύφος.
και με τον ήχο σ' όλο των
χρωμοσωμάτων το μήκος,
έχω τον στίχο στο χείλος,
παίζω κιθάρες και keybords
φέρω τον μύθο στο ύβος
και δίχως άλλο το πλήθος.

(Αρτέμης)
Κι όπως ο Αίας παίζει πεσσούς με τον 'Αχιλλέα,
σ* έναν αμφορέα φιλοτεχνημένο από τον Εξηκία
έτσι παίζω με κάθε ομοιοκαταληξία
ράπερς αντιδρούν λες και 'χουν πάθει
ηλεκτροπληξία!
(Ευθύμης)
θέλει τέχνη και λέγειν αν θέλεις λόγια να λέγεις,
αν θέλεις λέξεις να πλέξεις
κι από την άλλη να έχεις χέρι στο μείκτη,
στις μείξεις, να βρεις beats για να ρίξεις,
να δείξεις skills για ν' αξίζει να συγκριθείς.
Δεν νομίζεις;
(Αρτέμης)
Πολλοί ρωτάνε πώς διάγω.
Λοιπόν, διάγω ευ,
κι ας μην με παίζουν στα fm και στα uhf,
το στυλ μου παραμένει ελεύθερο,
τέλος του πρώτου μέρους,
πάμε για το δεύτερο! Και...

Επιμελώδημα β':
Δεν τελειώνουν οι ρίμες,
και δεν τελειώνουν οι ρίμες
κι ας μεταφέρουν ευθύνες,
κι ας τις βαραίνουν οι μνήμες
Δεν τελειώνουν οι στίχοι,
και δεν τελειώνουν οι στίχοι
Ψάχνουνε μέσα στα πλήθη,
κάποιον να βγαίνει από τη λήθη.
(Αρτέμης)
Είναι το ραπ φαινόμενο, μαινόμενο,
με το μικρόφωνο φλεγόμενο,
το στυλ το μη αναμενόμενο,
με κάθε μου λεγόμενο,
ανοίγω νέο μέτωπο και νέο πόλεμο,
το κάθε χτύπημα μου επώδυνο!

(Ευθύμης)
Με παλλόμενο λόγο και με δονούμενο νου
επανακινούμε το μένος από το μέλος ωθούμενο
Φέρνω στίχο τρεχούμενο,
στυλ χωρίς προηγούμενο.
Μένω νούμερο ένα, μένεις άπλα ένα νούμερο.
(Αρτέμης)
ομοιοτέλευτο, στ' ομοιοτέλευτο,
ρηγνύω κέλευθο, μετά την κέλευθο, *
mc* s χάνουνε τον έλεγχο,
κρύβονται όπως ό Ευρυσθεύς,
όταν είδε τον Κέρβερο!
(Ευθύμης)
Και θέλω τόσο να δώσω σ' όλο τον κόσμο καμπόσο
από τον πόθο πού νοιώθω σαν να 'χω κόμπο
στον κόρφο
κι από την νόσο πού τόσο καιρό νοσώ
ν' αναρρώσω.
Αυτό πού ζω κι αναγιγνώσκω ποθώ
να το μεταδώσω.

(Αρτέμης)
Γι' αυτό μοιραία πρέπει να σηκώσεις την κεραία
είναι ή παρέα πού διατηρεί την φάση ακεραία,
κι αφού ή γραμμή πηγαίνει πίσω μέχρι τον Ορφέα,
τιμής ένεκεν, γυρίζω από τα νέα στα αρχαία!
Έπου θεώ, όρκω μή χρώ,
τέχνη χρώ, επί ρώμη μή καυχώ
βίας μή έχου, ευτυχίαν εύχου '.
κακίας απέχου, παιδείας άντέχου! Καί...

Κι όταν λέω χέρια ψηλά, τα χέρια ψηλά!
Κι όταν λέω χέρια ψηλά... γιατί το κάνεις;
Το 'χα πει και δέκα χρόνια πριν το πει ο Χατζηγιάννης.
(Αρτέμης)
Δεν τραγουδώ άμπρα-κατάμπρα σαν την Μαριάντα
Κάνω πάταγο σαν Παλαιστίνιος στην ιντιφάντα
Το ποσοστό είναι γνωστό,
στο ξαναείπα!
Στο δίνω εκατό τοις εκατό,
όπως το θέλει κι η Χρύσπα!
ρίμα για δείγμα
και βγαίνει μείγμα-δυναμίτης
πιο πολύ κι απ' ο,τι θα 'θελε να ήταν ο Τσαλίκης!
(Ευθύμης)
Γι' αυτό να πάτε να μάθετε να μιλάτε
και να 'ρθετε να πουλάτε πώς τάχατε τ' αγαπάτε.
Όσο κι αν το κουνάτε δεν βαραίνει.
Τ' ανάλαφρο τσιφτετέλι μένει αδιάφορο,
μένει αδιάφορο, σαν την Έλλη.
(Αρτέμης)
κι αφού οι χίπ χόπ καδένες,
είναι μπλεγμένες με γαρδένιες,
κι έχουν αλλάξει οι συνισταμένες,
αφιερωμένο αυτό το τραγούδι πείτε σε 'κείνη,
όχι από Πλούταρχο,
αλλά από Άρτεμη κι Εύθυμη! Και...

Hip Hop Made In Greece (DJ Noiz & Alex Zoltan)



Ο Dj Noiz είναι υπεύθυνος για πολλές συναυλίες ξένων καλλιτεχνών που κανείς δεν θα περίμενε να εμφανιστούν στην Ελλάδα, ενώ ο Alex Zoltan και η παρέα του συνεχίζουν να κρατούν το λάβαρο του ελληνικού hip hop δουλεύοντας μεθοδικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το κοινό που έχουν αυτοί οι δυο άνθρωποι είναι ότι λατρεύουν αυτή τη μουσική και προσπαθούν να επεκτείνουν την απήχησή της σε μια χώρα που δεν είναι δεκτική σε ο,τιδήποτε τη βγάζει από την καθημερινότητά της. Έτσι, αποφασίσαμε να τους δώσουμε ένα λόγο να γκρινιάξουν και ιδού τα αποτελέσματα…

Dj Noiz (Noiz Productions)


Πώς αποφάσισες να αφιερώσεις τον ελεύθερο χρόνο και τα χρήματά σου για το promotion συναυλιών αλλά και για τη διοργάνωση ενός hip hop festival; Ποιος είναι ο λόγος που σου δίνει ενέργεια για να υλοποιήσεις τους στόχους σου;
Ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω ένα βήμα παραπέρα και ήθελα να βοηθήσω στην ανάπτυξη της σκηνής αυτής, η οποία στη χώρα μας μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν και τα live που πήγα στο εξωτερικό και θέλησα να δημιουργήσω μία παρόμοια κατάσταση στην Ελλάδα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με τη μουσική, έτσι αποφάσισα αυτό που αγαπάω να το κάνω και επίσημα δουλειά μου.

Έχεις φτάσει ποτέ να είσαι τόσο απογοητευμένος που να θες να τα παρατήσεις όλα;
Ναι, κάποιες φορές βιώνοντας την ελληνική πραγματικότητα. Απογοητεύομαι, επίσης, όταν συναντώ από κοντά κάποιους καλλιτέχνες που θαυμάζω οι οποίοι είναι απρόσωποι και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που παρουσιάζουν στους στίχους τους. Είναι στεγνοί επαγγελματίες και τους ενδιαφέρει μόνο το χρήμα και το image.

Ποιες θα έπρεπε να είναι οι συνθήκες στην Ελλάδα για τη διοργάνωση ενός event, χωρίς να χρειάζεται να έχει ιατρική υποστήριξη για τυχόν εγκεφαλικό;
(Γέλια!) Άλλη νοοτροπία καταρχήν. Υπάρχει έλλειψη γνώσεων και τεράστια ανευθυνότητα όσον αφορά τους εμπλεκόμενους, εννοώντας χορηγούς, διεύθυνση συναυλιακών χώρων, media. Όπως όλοι ξέρουμε, αυτή η χώρα λειτουργεί με γνωριμίες και μίζες. Αυτό που λείπει από παντού είναι η αξιοκρατία!

Πιστεύεις ότι η ξαφνική «άνθηση» των hip hop συναυλιών στην Ελλάδα είναι κάτι θετικό για τη σκηνή;
Ναι, αρκεί να μην προέρχεται από περιστασιακούς και μισθοφόρους διοργανωτές, από τους οποίους κινδυνεύει να «καεί» η κατάσταση που με κόπο έχουμε δημιουργήσει. Πρέπει να στηρίξουμε γενικότερα τη μαύρη μουσική και δεν εννοώ την R’n’B στην τωρινή της μορφή αλλά τα Rhythm & Blues, Soul, Funk, Jazz που αποτελούν τις ρίζες της μουσικής που αγαπάμε.

Οι απολαβές των hip hop promoters από τις συναυλίες δεν είναι μεγάλες. Πες μου μια φορά που ένιωσες ότι όλα αυτά που έκανες άξιζαν τον κόπο.
Είναι το μόνο είδος μουσικής που δεν πρόκειται να σε κάνει ποτέ πλούσιο, εκτός βέβαια αν το συνδυάσεις με σκυλάδικα, κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να ακολουθήσουμε! Το κοινό είναι στην πλειοψηφία του μικρό σε ηλικία και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της αγοράς. Κάθε φορά που φέρνουμε εις πέρας μία συναυλία (ακόμα και όταν δεν είναι κερδοφόρα) τα χαμόγελα και η ικανοποίηση που βλέπω στα πρόσωπα του κοινού και των φίλων μου είναι αυτά που μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσω.

Ποιος είναι ο καλλιτέχνης που θα ήθελες να καλέσεις στη χώρα μας αν είχες τα χρήματα που χρειάζονται;
Θα ήθελα να οργανώσω κάτι παρόμοιο με το UP IN THE SMOKE TOUR του Dr. Dre.

Ποια είναι η άποψη σου για τη χρονιά που πέρασε σε ό,τι αφορά τη hip hop μουσική;
Κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε χρόνο και χειρότερα! Πολλά διαμάντια και περιδέραια στολίζουν την εμφάνιση ατάλαντων rapper με ηλίθιο στίχο, ενώ τα βίντεο που βλέπω μόνο πορνό θυμίζουν. Το κακό είναι ότι μεγάλο μέρος της νεολαίας μας ακολουθεί πιστά αυτό τον τρόπο ζωής σαν κάτι θαυμαστό και αξιοζήλευτο. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια group που συνεχίζουν να βγάζουν σοβαρές δουλειές και να προωθούν το hip hop σωστά και όπως του αρμόζει.



Alex Zoltan (Zoltan Tribe, Thessaloniki Hip Hop Festival)


Πώς αποφάσισες να αφιερώσεις τον ελεύθερο χρόνο και τα χρήματα σου για το promotion συναυλιών και τη διοργάνωση ενός hip hop festival; Ποιος είναι ο λόγος που σου δίνει ενέργεια για να υλοποιήσεις τους στόχους σου;
Η διοργάνωση hip hop events είναι κάτι σαν μικρόβιο που έτσι και μπει μέσα σου, σκέφτεσαι τα πάντα σε σχέση με αυτό. Δεν είναι τυχαίο που όσοι ασχολούνται με το hip hop μιλάvε σε εκνευριστικό βαθμό μόνο γι’ αυτό! Η Zoltan Tribe προέκυψε ως φυσική κατάσταση μιας παρέας με κοινό παρονομαστή, όχι μόνο τη μουσική, αλλά γενικότερα την προώθηση εναλλακτικών κουλτούρων. Από το 2002, έχουμε βάλει στόχο να προωθήσουμε το hip hop και να το προστατεύουμε από κακόβουλα άτομα. Το Thessaloniki Hip Hop Festival (THHF) προέκυψε ως απόρροια του ότι στην πόλη που κατοικώ δεν υπήρχε κάποιο μεγάλο event που να είχε ως επίκεντρο το ελληνόφωνο hip hop, που είναι και η μεγάλη μου αδυναμία. Γίνονται κινήσεις στην πόλη, αλλά δεν υπήρχε κάτι πιο σταθερό. Το THHF διοργανώνεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια με τεράστια επιτυχία και ήδη έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε το επόμενο, που πρέπει να σημειωθεί ότι θα είναι κάτι σαν special edition αφού γιορτάζει την 5η του επέτειο!

Ποιες θα έπρεπε να είναι οι συνθήκες στην Ελλάδα για τη διοργάνωση ενός event, χωρίς να χρειάζεται να έχει ιατρική υποστήριξη για τυχόν εγκεφαλικό;
Το πρόβλημα είναι ότι θέλοντας και μη θα εμπλακείς με ανθρώπους που είτε δεν έχουν σχέση με το hip hop, είτε με τη μουσική γενικότερα και τους νοιάζει μόνο πώς να γεμίσουν το μαγαζί τους. Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει ένας κατεξοχήν συναυλιακός hip hop χώρος στην Ελλάδα. Προσωπικά προτιμώ τα μικρότερα μαγαζιά, καθώς δεν μου κάθεται καλά να κάνεις show σε κάποιο trendy club αφού δεν μου βγάζει το συναίσθημα που θέλω να πετύχω. Από την άλλη, αυτό που δεν έχουμε πετύχει ακόμα -αλλά το προσπαθούμε- είναι να οργανωθεί ένα street team με μέλη σε όλη την Ελλάδα, που να δουλέψει πάνω στο Guerilla Promotion. Το να προωθείς το hip hop δεν είναι σαν να προωθείς μια rock συναυλία. Θέλει και λίγο «καφρίλα», ένα stencil, καμιά αφισοκόλληση πάνω σε λεωφορεία και τέτοια όμορφα (γέλια..).

Πιστεύεις ότι η ξαφνική «άνθηση» των hip hop συναυλιών στην Ελλάδα είναι κάτι θετικό για τη σκηνή;
Πιστεύω ότι όποια κίνηση γίνεται με σωστή πρόθεση σίγουρα δεν κάνει κακό. Το λέω αυτό γιατί τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ανθρώπους άσχετους με το hip hop να μπαίνουν στο παιχνίδι θέλοντας να βγάλουν φράγκα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο hip hop fan θα το ξανασκεφτεί να βάλει το χέρι στην τσέπη και να κουνηθεί από τον καναπέ του. Tο hip hop είναι μια φιλοσοφία, μια ολόκληρη κουλτούρα. Πρέπει να ξέρεις από hip hop, να σκέφτεσαι hip hop, να είσαι hip hop και μετά να προωθήσεις το hip hop.

Οι απολαβές των hip hop promoters από τις συναυλίες που γίνονται δεν είναι μεγάλες. Πες μου μια φορά που ένιωσες ότι όλα αυτά που έκανες άξιζαν τον κόπο.
Οι απολαβές είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες... Αλλά το προτιμώ έτσι, από τη στιγμή που ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με το δικό μας τρόπο και πρεσβεύουμε αποκλειστικά την αυθεντική πλευρά του hip hop. Εγώ δεν βγάζω λεφτά όπως κάποιοι αηδιαστικοί τύποι που θα πουλούσαν και τη μάνα τους για λίγα ψωροευρώ, αλλά τουλάχιστον κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια. Για μένα, επιβράβευση είναι να έρθει ένας άσχετος μετά από ένα gig, και να μου πει ότι πέρασε super! Γι’ αυτό το κάνω και δεν το αλλάζω για κανέναν ξεπουλημένο βρωμόπουστα.

Κάνετε ένα από τα μεγαλύτερα festival ελληνικού hip hop στην Ελλάδα. Θα ήθελα τη γνώμη σου για τις προοπτικές της εγχώριας σκηνής αλλά και για την κριτική που δέχεται.
H αρχή είναι το ήμισυ του παντός και δυστυχώς η ελληνική hip hop σκηνή στα πρώτα της βήματα ταυτίστηκε από το ευρύ κοινό με συγκροτήματα που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για το hip hop ως κουλτούρα, αλλά μόνο ως μουσική φόρμα ώστε να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες (βλ. Ημισκούμπρια, Goin’ Through, Active Member), με αποτέλεσμα να ξεκινήσουμε όχι από το μηδέν, αλλά από το μείον. Η ελληνική σκηνή διαγράφει μια πορεία πάνω από 15 χρόνια και μουσικά δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από αντίστοιχες ευρωπαϊκές σκηνές. Το στοίχημα πλέον που πρέπει να κερδίσουμε, είναι να ξεπεραστεί η νοοτροπία που υπάρχει όσον αφορά το διαχωρισμό του ξένου με το ελληνικό hip hop, φαινόμενο που δεν υπάρχει στο εξωτερικό. Η πρόσβαση στη μουσική είναι πιο εύκολη από ποτέ, αλλά δυστυχώς όλοι μένουν στη μασημένη τροφή του video clip και του ραδιοφώνου.

Ποιος είναι ο καλλιτέχνης που θα ήθελες να καλέσεις στη χώρα μας αν είχες τα χρήματα που χρειάζονται;
Ο 50 cent για να του πω από κοντά ποσό μαλάκας είναι (γέλια…). Αυτοί οι καλλιτέχνες που ακούω και σέβομαι, σέβονται αντίστοιχα και το κοινό τους και δεν έχουν να κάνουν με τις εξωπραγματικές πληρωμές των r’n’b τύπων που με τα λεφτά που παίρνουν για μια μισάωρη εμφάνιση, φτάνει να ταΐσεις μια μικρή χώρα στην Αφρική για ένα μήνα.

Komis X - Αγάπη είναι..(φεστιβάλ Θεσ/νικης)..



Αγάπη είναι φίλε...

Αγάπη είναι να κλαις να γελάς
Αγάπη είναι φίλε μου αγάπη να σκορπάς
Και όποτε μπορείς τους άλλους να βοηθάς
Και όσους σε βοήθησαν ποτέ να μην ξεχνάς
Αγάπη είναι...
Τα φαγητά της γιαγιάς
Κι αυτή η γεύση χωριού που παντού θα κουβαλάς
Αγάπη είναι...
Μια θεϊκή βραδιά
Κι εννιά μήνες μετά ένα μικρό να το γεμίζεις φιλιά
Αγάπη είναι η ίδια η ζωή θα το καταλάβει μόνο αυτός που θα τη σεβαστεί
Αγάπη νιώθει κάποιος που μπορεί και συγχωρεί
Κάποιον που τον πλήγωσε να μην τον τιμωρεί
Η αγάπη είναι αλήθεια κι η αλήθεια είναι ανάγκη
Δεν είναι μια παραίσθηση δεν παίρνεται σε χάπι
Μην τα παρατάς ρε, πίστεψε σε κάτι
Παντού αυτή υπάρχει από μόνη της θα 'ρθει η αγάπη είναι:

Η ελπίδα κι η πίστη μαζί είναι να ζεις τη ζωή για την κάθε στιγμή
Αγάπη είναι...
Το φως που χαρίζει ο ουρανός του πόνου καρπός
Αγάπη είναι θεός

Αγάπη είναι μια ηλιόλουστη μέρα, ευτυχία στον αέρα
Είναι τα μάτια μου που σε κοιτάνε μαγεμένα να θέλω να γίνω καλύτερος μόνο για σένα
Αγάπη είναι το να δίνουμε αίμα γιατί στην τελική μπορεί να χρειαστεί σε σένα
Σε κάποιον δικό σου ή ακόμη σε μένα
Αγάπη είναι ρε μπορεί να τύχει στον καθένα
Είναι το χάδι και τα άγγιγμα της μαμάς μόνο αυτή θα σ'αγαπάει ό,τι κάνεις, κι όπου πας
Είναι οι συμβουλές το κήρυγμα του μπαμπά τίμημα μικρό να ξεχωρίζεις λάθος απ'τα σωστά
Είναι καρδιά μου για άλλους να 'μαι δειλός
Αλλά στα μάτια σου να 'μαι σαν ήρωας ο πιο δυνατός
Αγάπη είναι να είμαι πάντα σωστός και πιστός
Όποιος και να είναι ο πειρασμός

Αγάπη είναι...

Η ελπίδα κι η πίστη μαζί είναι να ζεις τη ζωή για την κάθε στιγμή
Αγάπη είναι
Το φως που χαρίζει ο ουρανός του πόνου καρπός
Αγάπη είναι θεός

Αγάπη είναι ένα τραγούδι σαν κι αυτό να εννοώ ότι λέω και όσα λέω ν'αγαπώ
Αγάπη είναι να κάνεις το πιο απλό κι αυτό να χαρίσει χαμόγελο στον διπλανό
Γιατί είναι αρκετό σαν μια προσευχή πριν κοιμηθώ δεν χρειάζομαι ένα θαύμα για να πειστώ για κάτι ανώτερο
Αγάπη είναι να πιστεύω κι εγώ πως το αύριο θα ναι λίγο καλύτερο, πιο όμορφο
Αγάπη είναι το συγνώμη να εννοείς κι όχι επειδή δεν μπορείς με τύψεις να ζεις
Είναι να βρίσκεις λόγους να ζεις παρά τους χίλιους πόνους που τώρα πρέπει να υποστείς
Είναι ένα βράδυ με φίλους και κρασί βγάλε ό,τι έχεις στην ψυχή έχουμε ως το πρωί
Αγάπη είναι κάθε νέα αρχή αν αγαπάς δεν σταματάς να ζητάς ό,τι γεμίζει τη ζωή

Η ελπίδα κι η πίστη μαζί είναι να ζεις τη ζωή για την κάθε στιγμή
Το φως που χαρίζει ο ουρανός του πόνου καρπός
Αγάπη είναι θεός
Αγάπη είναι...
Η ελπίδα κι η πίστη μαζί είναι να ζεις τη ζωή για την κάθε στιγμή
Αγάπη είναι...
Το φως που χαρίζει ο ουρανός του πόνου καρπός
Αγάπη είναι θεός........

hip hop movie....

Παρτε μια γεύση απο το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει ο Νικος Σκαρέντος που αφορά την εξέλιξη του hip hop στην Ελλάδα...



Για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε....

Corona Virus - Μέρος Β...

Intro

Λίγο πριν από την εμφάνιση τους στις 8 Μαρτίου στο An club με tους Cali Agents και τον Akil MC, οι Corona Virus παρουσιάζουν το πολυαναμενόμενο δεύτερο "επίσημο" χτύπημα τους με τίτλο "Μέρος Β" Ενάμιση χρόνο μετά το ομώνυμο album, το επταμελές group απ' το Βύρωνα (Diarz, Orkezone, Raska, Zeda, Dj Stigma, Lupsh, Touter) επιστρέφει στο 2008 με μια νέα δουλειά. Στην επιμέλεια των beats βρίσκεται ο Lupsh (SixteenPads) με μίξη και scratches του Dj Stigma και συμμετοχές από τους Dj the Boy και Enrow.

Tracklist

1. Intro
2. Mέρος Β
3. Τα στυλό δεν ψεύδονται
4. Ξέρω ανθρώπους
5. Bounce
6. Είμαστε εδώ
7. I play my enemies feat Dj the Boy
8. Είναι η πόλη μου
9. Για σένα απλά feat Dj the Boy
10. Best qualified superstar
11. without you feat Enrow
12. Τρόπος για να ζω pt 2
13. Κάπως έτσι
14. Αριθμός 9
15. In my life
16. Ακόμη ζωντανοί

κατεβάστε το...Download FULL Album [16 Τracks - 82.7 MB]

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Deep Purple - Soldier Of Fortune




Lyrics:
I have often told you stories
About the way
I lived the life of a drifter
Waiting for the day
When Id take your hand
And sing you songs
Then maybe you would say
Come lay with me love me
And I would surely stay

But I feel Im growing older
And the songs that I have sung
Echo in the distance
Like the sound
Of a windmill goin round
I guess Ill always be
A soldier of fortune

Many times Ive been a traveller
I looked for something new
In days of old
When nights were cold
I wandered without you
But those days I thougt my eyes
Had seen you standing near
Though blindness is confusing
It shows that youre not here

Now I feel Im growing older
And the songs that I have sung
Echo in the distance
Like the sound
Of a windmill goin round
I guess Ill always be
A soldier of fortune
Yes, I can hear the sound
Of a windmill goin round
I guess Ill always be
A soldier of fortune

Cover By Opeth


Review: MMD FESTIVAL 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008

Tο φεστιβάλ φέτος είχε αρκετά μεγάλα ονόματα, αν λάβουμε υπ'οψην μας ότι γίνεται μόλις για δευτερη φόρα. Εκεί όμως που στερούσε ήταν στην όργανωση. Καθυστέρισε ιδιαίτερα να ξεκινήσει με αποτέλεσμα οι δύο μπάντες που ήταν προγραμματισμένο να παίξουν τελευταίες, και μάλιστα ήταν και τα μεγαλύτερα ονόματα του φεστιβάλ (Nightwish και Nevermore), να υποχρεωθούν να παίξουν αρκετά λιγότερη ώρα από την προγραμματισμένη. Ακόμα ο ήχος δεν ήταν ο καλύτερος σε κάποιες περιπτώσεις.
Τα συγκροτήματα που πήραν μέρος στο φετινό φεστιβάλ ήταν(με τη σειρά που εμφανίστηκαν):
1.De Profundis feat.James Mcilroy (Μια doom metal μπάντα με death metal φωνιτικά, αρκετά κοντά στο στυλ των Opeth. Guest ο πρώην κιθαρίστας των Craddle of Filth)
2.Overgarven feat.Morena
3.Hannibal feat.Roland Grapow (Ελληνικό Alternative Metal. Guest o πρώην κιθαρίστας των Helloween)
4,5.Iron Maidens(Tribute band των Iron Maiden) - Orion(Official tribute band των Metallica). Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, νικητές αναδείχθηκαν οι Orion(οι αποίοι αντιμετόπισαν πρόβλημα με τον ενισχητή μιας από τις κιθάρες)
6.Anorimoi
7.Sodom(Thrash metal, black metal)
8.Tristania(Power metal). Να σημειώσουμε ότι αδικήθηκαν γιατί δεν είχαν καθόλου καλό ήχο με αποτέλεσμα την ώρα που έπαιζαν να ακούγεται κάτι σαν φασαρία
9.Annihilator(Thrash metal , speed metal)
10.Edguy(Power Metal)
11.Nevermore(Progressive metal, thrash metal, heavy metal, death metal, με κάποιες επιρροές από gothic metal). Είχαν πρόβλημα με το μικόφωνο το οποίο, μεχρι να αντικατασταθεί, έκανε διακοπές. Επείσης έχασαν πάρα πολύ απο την ώρα τους, λόγω του κακού υπολογισμού του χρόνου από τους διοργανωτές.
12.Nightwish(Symphonic metal). Πολλοί διαφόνησαν με την επίλογή τους ως headliners, θεωρώντας ότι αυτό έγινε σκόπιμα για την πώληση περισσότερων εισητηρίων και όχι επείδη το άξιζαν, αλλά αυτό είναι απλά μια άποψη. Να πούμε ότι και αυτοί έχασαν χρόνο από το πρόγραμμά τους, λόγω της κακής διοργάνωσης.
Πάντως σε γενικές γραμμές το march metal day βελτιώθηκε από πέρυσι και ελπίζουμε ότι του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερο.



Special Thnx To --Kaisaras--

Oι Iron Maiden κυκλοφορούν το ''Somewhere Back In Time'' best-of


Οι Iron Maiden, σε μια προσπάθεια να φέρουν σε επαφή τους νεώτερους οπαδούς τους με τα πρώτα albums του group, κυκλοφορούν στις 12 Μαΐου ένα πολύ ιδιαίτερο album από την Emi Records που θα αφορά στην πρώτη δεκαετία της καριέρας τους.

To cd αποτελεί έναν τρόπο εορτασμού του πολύ επιτυχημένου tour που πραγματοποιούν ήδη οι Βρετανοί και θα περιλαμβάνει κομμάτια από τα πρώτα 7 studio και 1 live album τους που ηχογραφήθηκαν από το 1980 μέχρι και το 1989.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κυκλοφορία θα είναι ψηφιακή και θα διανέμεται μόνο μέσω του επίσημου site της μπάντας.


To tracklisting του "Somewhere Back In Time" είναι το εξής:

01. Churchill Speech (0.49)

02. Aces High (4.36)

03. 2 Minutes To Midnight (6.00)

04. The Trooper (4.11)

05. Wasted Years (5.06)

06. Children Of The Damned (4.35)

07. The Number of The Beast (4.53)

08. Run To The Hills (3.53)

09. Phantom Of The Opera -- Live (7.21) 1

0. The Evil That Men Do (4.34)

11. Wrathchild -- Live (3.07)

12. Can I Play With Madness (3.31)

13. Powerslave (6.47)

14. Hallowed Be Thy Name (7.12)

15. Iron Maiden -- Live (4.50)

Υποχθόνιος interview...

Ο Υποχθόνιος μιλάει στο hiphop.gr για την αποτυχημένη προσπάθεια των ΖΝ να κυκλοφορήσουν τον πολυαναμενόμενο "Δεύτερο Τόμο" και εντοπίζει τις αιτίες που οδηγήθηκε το group σε αδιέξοδο. Επίσης μιλάει για τα εσωτερικά προβλήματα των Ζωντανών Νεκρών, την αδικημένη θέση που ήταν όλα αυτά τα χρόνια λόγω απόστασης και τον ρόλο του Ηχοκράτορα.

2 χρόνια μετά την τελευταία σου συνέντευξη στο hiphop.gr. Πως άλλαξε ο Υποχθόνιος από τότε;
Απλά μεγάλωσε πιο πολύ ο Υποχθόνιος. Δεν άλλαξα κάτι σε αυτά που πίστευε. Σκέφτομαι πιο πολύ τον στίχο, ενώ παλιότερα επικεντρωνόμουν στο flow. Και τώρα προσέχω φυσικά το flow μου, αλλά πλέον κοιτάω να βάζω από πάνω και προσεγμένο στίχο.

Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε τώρα;
Έχω κατέβει μόνιμα στην Αθήνα για να ασχοληθώ με αυτό που αγαπάω, το ραπ. Στην αρχή είμαι αναγκασμένος να κάνω κι άλλες δουλειές μέχρι να φτάσω εκεί που θέλω. Το ραπ θέλω να το κάνω και επάγγελμα, αλλά σιγά-σιγά να βγεί αβίαστα. Θέλω να κάνω κάτι καλό στο ραπ και αν βγει και κάτι no problem, δεν πάμε όμως για αρπαχτή.

Αφού κατέβηκες Αθήνα για να προχωρήσεις στο ραπ σημαίνει ότι στα Σιάτιστα ήσουν πολύ περιορισμένος, σωστά;
Πράγματι, ήμουν με δεμένα χέρια. Ο μόνος τρόπος να κρατάς επαφή είναι από το internet, αν μπεις στο hiphop.gr για να μάθεις τι παίζει ή αν σε πάρει κάποιος τηλέφωνο να σου πει κάτι σημαντικό που έγινε στην φάση μας. Τίποτα άλλο. Τα ραπ εγώ τα έγραφα, εγώ τα άκουγα!

Γιατί δεν κατέβηκες πιο νωρίς;
Τώρα νιώθω έτοιμος. Μπορούσα να βγάλω CDs αλλά τώρα δεν θα με εξέφραζαν καθόλου. Θα τα άκουγα και θα σκεφτόμουν «εγώ τα έλεγα αυτά;». Οπότε καλύτερα που δεν τα βγαλα και τώρα που έχω φτάσει σε ένα στάδιο ωρίμανσης, στο ραπ μιλώντας πάντα, θα ακούω τα κομμάτια μου μετά από 5 χρόνια και θα με εκφράζουν ακόμα. Τώρα πλέον δεν μπορώ να γράψω «βγαίνω απ? το Μετρό και μπαίνω στα υπόγεια κελιά». Μπορώ να το κάνω σαν νουβέλα, σαν ένα παραμυθάκι, μια τριλογία. Τώρα όμως η ζωή μου έχει αλλάξει, η ζωή είναι αγώνας, τρέξιμο. Είναι καθιέρωση στον χώρο μου. Για να το πω πιο απλά, θέλω να το κάνω πιο επαγγελματικά. Όμορφο επαγγελματισμό, όχι να εκμεταλλευτώ, μην το παρεξηγήσουν μερικοί που τρομάζουν όταν ακούν την λέξη αυτή. Φοβούνται να το σκεφτούν ορθά γιατί δεν είναι επαγγελματίες.

Έχεις φτάσει και σε μια ηλικία που δεν είσαι πια για παιχνίδια.
Ε βέβαια. Όταν έρχεται κάποιος και σου ζητάει να πας στην Δράμα για live και των ρωτάς «πόσα δίνεις» και απαντάει απορημένος «τι, θες και λεφτά» ? μπορείς να καταλάβεις που βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Ψυχικά για την μάνα σου θα κάνω; Δεν γίνονται αυτά. Όχι πως δεν έχω κάνει και τέτοια, μια ζωή ψυχικά κάνω και το ξέρουν όλοι αυτό.


Εφόσον τα rap σου προ διετίας δεν σε εκφράζουν πια, πως είσαι σίγουρος ότι τα σημερινά σου ραπ θα σε εκφράζουν μετά από δύο χρόνια;
Με εκφράζουν και τα παλιά rap, για την εποχή τους καλά ήταν. Απλά τώρα έχω μάθει περισσότερες λέξεις.

Αυτό είναι και μια αυτοκριτική για το περιεχόμενο των παλιών σου στίχων;
Είναι καλό μέσα από στίχους να πιάνεις τον ευατό σου λάθος, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι στίχοι αυτοί ήταν αληθινοί. Δηλαδή όπως είπα και πριν, όταν έγραφα ότι θέλω να βγω απ? το Μετρό, ήμουν φαντάρος εκείνη την εποχή και ένιωθα αυτή την πίεση οπότε ήθελα να βγω σαν τους αρουραίους/φευγαλέους.

Φαντάζομαι όμως ότι θα υπήρχαν και φανταστικές ιστορίες.
Εννοείται, καταρχήν ο MC πρέπει να καταλάβει ότι είναι ηθοποιός. Δηλαδή παίρνει έναν ρόλο σε κάθε κομμάτι, μπορεί να γράψει ότι είναι ο Θεός. Δηλαδή ο Jim Carrey που παίζει στην ταινία «Θεός για μια βδομάδα» είναι στην πραγματικότητα Θεός; Το ίδιο ισχύει και για τους MC. Είναι γενικά μια τέχνη. Εννοείται ότι θα αντλήσεις στοιχεία και απ? την πραγματική σου ζωή, το ίδιο γίνεται και στις ταινίες. Το ραπ όπως και η ζωή ολόκληρη είναι σαν ένα σενάριο. ΟΚ πες ότι γράφεις τι πέρασες στην ζωή σου, όμως τελικά η ζωή είναι αληθινή?;

Και τι είναι τελικά το ραπ;
Είναι ο πιο άμεσος τρόπος έκφρασης. Δεν έχει σχέση με την ποίηση, το μόνο κοινό στοιχείο τους είναι οι ρίμες. Δηλαδή όσοι λένε «δεν έχω flow αλλά τουλάχιστον έχω καλούς στίχους» καλύτερα να γράψουν βιβλίο, χωρίς να βάλουν μουσική. Για παράδειγμα ο Ominus που έχει ωραίους στίχους, καλύτερα να βγάλει βιβλίο. Και ακούς το ίδιο πράγμα συνέχεια, μιλάει μιλάει μιλάει. Λίγο τσαχπινιά ρε συ, παίξε με τις νότες. Γι? αυτό σου λέω δεν έχω αλλάξει απ? την τελευταία συνέντευξη στο hiphop.gr, θυμάσαι τότε σου έλεγα για τον Busta Rhymes και τους υπόλοιπους που έχουν φωνάρες, τραγουδάνε κανονικά. Γι? αυτό και ραπάρουν με τόση ευκολία, γιατί για να πιάσεις flow πρέπει να ξέρεις να τραγουδάς. Δεν πιάνεις ένα ?λα? απ' την αρχή ως το τέλος του κομματιού. Δεν πιάνεις μια ομοιοκαταληξία για παράδειγμα σε ?αν και την βγάζεις μέχρι τέλος και νομίζεις ότι έχεις πιάσει flow. Θέλει να έχεις και φωνή. Αν δεν έχεις ούτε φωνή, μετά το μόνο που σε σώζει είναι να έχεις γαμάτο styl.

Image εννοείς;
Όχι, έχουν διαφορά αυτά τα δύο. Παράδειγμα για να καταλάβεις, ο RZA δεν έχει flow αλλά το στιλ του σε καθηλώνει, λες όντως θα βγει φάντασμα! Ή ο MethodMan αν ακούσεις τα τελευταία του, δεν έχει καμιά εξέλιξη στο flow αλλά το στιλ του είναι πάντα κάτι το διαφορετικό. Όταν ραπάρει ξέρεις ότι είναι MethodMan γιατί έχει μοναδικό styl.

Πως σου φαίνεται που θα συμμετέχεις στο φετινό DMC;
Αυτές οι διοργανώσεις σαν το DMC ανέβαζαν ανέκαθεν το επίπεδο της σκηνής. Θυμάμαι και στην Θεσσαλονίκη που γινόντουσαν παλιά τα DMC, πάντα τις επόμενες μέρες ο κόσμος μιλούσε συνέχεια γι? αυτό. Και παρόλο που είναι διαγωνισμός για DJs, έβγαλε και MCs! Δηλαδή εμένα σκηνικά με είδαν στην Θεσσαλονίκη στο DMC για πρώτη φορά. Μου φαίνεται πρέπει να γίνει και DMC για MCs (γέλια)! Θέλω να πω και συλληπητήρια στον Παντόγλου, ο άνθρωπος προσπαθούσε να το κάνει σωστά αλλά του έβγαινε πιο ντίσκο επειδή ήταν λίγο παλιός. Αλλά ο άνθρωπος δεν υπάρχει πλέον οπότε δεν μπορώ να μιλήσω γι? αυτόν, συλληπητήρια και πάλι στην οικογένεια του.

Το κενό του έρχεται να το αναπληρώσει ο Sparky-T;
Ο Sparky είναι μέσα στα πράγματα, έχει περάσει απ? όλα τα groups, είναι έμπειρος DJ, έχει παίξει και στο παγκόσμιο DMC. Ξέρει τι κάνει λοιπόν. Ξέρει την βελόνα, τον γυρνάει τον δίσκο (γέλια)! Είναι χρόνια στο κουρμπέτι, από τις αρχές του ?90 με το «Τελευταίο Θρανίο» στο Mega, μέχρι τώρα είναι ανελλιπώς μέσα στα πράγματα. Είναι ο πλέον γνώστης και πιστεύω ότι θα είναι το καλύτερο DMC απ? όλες τις χρονιές, γι? αυτό και δέχτηκα αμέσως την πρόσκληση για να παίξω. Αν λάμβανα υπ? όψιν μόνο τις προηγούμενες διοργανώσεις θα το σκεφτόμουν πολύ καλά, αλλά όταν άκουσα ποιοι το διοργανώνουν δέχτηκα. Πιστεύω ότι θα είναι το καλύτερο event της χρονιάς, ακόμα κι αν έρθουν ξένοι MCs για συναυλία.

Πιστεύεις ότι οι Θεσσαλονικείς στεναχωρέθηκαν λίγο που θα γίνει φέτος στην Αθήνα το DMC;
Καλά είναι να γίνεται μια χρονιά Αθήνα και μια χρονιά Θεσσαλονίκη. Ή ακόμα και σε άλλες πόλεις, μπορούν να το κάνουν και Πάτρα, Βόλο, Λάρισα. Να οργανωθεί κάπως να πηγαίνουν λεωφορεία ώστε να έρθουν σε επαφή ο κόσμος και να γίνει ένας όμορφος θεσμός ώστε να μη δυσανασχετεί κανείς.

Το θέμα με τους κριτές;
Πρέπει να το προσέξουν γενικότερα. Πρέπει να καταλάβουν ότι και ο DJ είναι όπως ο MC, δηλαδή πιάνει flow. Το ίδιο πράγμα είναι, απλά ο ένας χρησιμοποιεί το στόμα και ο άλλος το χέρι. Πρέπει λοιπόν οι κριτές να ψυχολογήσουν τους διαγωνιζόμενους. Έχουν γίνει και αδικίες στο DMC, μη κρυβόμαστε. Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια νίκησε ένας τύπος που δεν τον βλέπω πουθενά τώρα και άφησε πίσω μερικούς DJs που γαμάνε αυτή τη στιγμή.


Πως βλέπεις γενικότερα την προσπάθεια αναβίωσης του ελληνικού DMC ώστε να αποκτήσει την χαμένη του αίγλη;
Σίγουρα. Θα γίνει πιο international η όλη φάση, σαν το Battle of The Year.

Μιλώντας για χαμένη αίγλη, μου έρχονται στο μυαλό οι ΖΝ. Κάνω λάθος;

Τι να σου πω εγώ; Ρώτα τον Τάκι Τσαν και τον Μηδενιστή. Εγώ ΖΝ είμαι. Αυτοί οι δύο δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους μουσικά.

Τόσες ανακοινώσεις για επανένωση των ΖΝ έμειναν ανεκπλήρωτες. Τι πήγε πάλι στραβά;
Επανένωση άλλοι λέγαν, εγώ δεν είπα τίποτα. Εμένα τον Καταχθόνιο και τον Χαρμάνη βγάλτε μας απ'έξω απ'αυτή τη φάση. Άλλοι κανονίζουν όπως γινόταν δηλαδή πάντα. Εμείς όταν μας φώναζαν, δεν υπολόγιζα ούτε δουλειές ούτε απόσταση, αμέσως κατέβαινα. Ενώ αν δεν μπορούσα απ'την πλευρά μου και τους ζητούσα να αλλάξουμε ημερομηνίες, ποτέ δεν γινόταν τίποτα. Όποτε τους γκάβλωνε γράφαμε.

Δεν είναι παθητική αυτή η στάση όμως;
Ναι, όμως έχω το γνώθι σ' εαυτόν. Ξέρω το ραπ μου, ξέρω ποιος είμαι και ας είναι παθητική αυτή μου η στάση. Ποτέ δεν επηρέασα το group βάζοντας λόγια ή λέγοντας κάτι κακό. Κι ας έχω δει μερικά κακά πράγματα απ? αυτά τα άτομα. Ποτέ δεν βγήκα να τα πω δημόσια γιατί τους θεωρώ οικογένεια. Αυτοί έχουν πει για μένα. Δεν πειράζει. Και με τον αδελφό μου μαλώνουμε, έτσι το βλέπω.

Γιατί βιαστήκατε να ανακοινώσετε για πολλοστή φορά κάτι πριν το σιγουρέψετε;
Έλα ντε; Εμείς έχουμε το εξής κακό. Όταν έρθει μια απ' αυτές τις σπάνιες στιγμές και βρεθούμε μαζί και οι 5, αν βρούμε μια άκρη πεταγόμαστε αμέσως απ'τη χαρά μας. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε μυστικό και τρέχουμε απ'τον ενθουσιασμό μας να το πούμε σε όλους, όπως όταν βρεις μια καλή δουλειά το λες σε όλους τους φίλους σου. Πριν γίνει όμως η «δουλειά». Αυτά τη διάρκεια που επικρατεί ο ενθουσιασμός. Μετά όταν κοπάσει λίγο αυτή χαρά, αρχίζουν τα τηλέφωνα: «α τελικά να το κάνουμε λίγο έτσι;» ή «να βάλουμε κι αυτό να το κάνουμε διαφορετικά» πάνω στον ήχο ή στα ραπ και πάει λέγοντας, οπότε καταλήγουμε τελικά να μη συμφωνούμε σε τίποτα και το θέμα μπλοκάρεται.

Επειδή είπες για ήχο, έπαιξε κάποιο ρόλο και ο Ηχοκράτορας σ'αυτό το θέμα;
Έπαιξε κι αυτός τον ρόλο του. Οι ΖΝ είναι κανονικά 5, αλλά μέσα στα ποσοστά σαν διεύθυνση παραγωγής ήταν ανέκαθεν και ο Ηχοκράτορας. Εγώ αυτό δε το ξερα, τώρα πρόσφατα το έμαθα! Κανονικά δηλαδή θα έπρεπε να λέμε 6 ΖΝ. Δεν ξέρω τι ήθελε ο Βαλάντης από μας, τώρα σιγά-σιγά ξετιλύγονται όλα. Μπορεί και να μην ήθελε τίποτα ο άνθρωπος και να έκανε την γκάβλα του μόνο, δεν ξέρω. Πάντως είναι απ? τους καλύτερους παραγωγούς. Έχει μυαλό δηλαδή αλλά δε ξέρω, βαριέται τι κάνει;

Εκείνον τον ενθουσιασμό για τον οποίο μίλησες ο Ηχοκράτορας δεν τον είχε να πορωθεί κι αυτός να βγάλετε όλοι μαζί τον Δεύτερο Τόμο;
Άλλο ενθουσιασμός και άλλο αγάπη. Ο ενθουσιασμός φεύγει, του Ηχοκράτορα απ' το 97 μέχρι σήμερα μπορεί να του φυγε. Εμένα όμως ο ενθουσιασμός δεν μου έφυγε, ξεκίνησε έτσι και μετά έγινε αγάπη για τους ΖΝ. Εγώ τον έβλεπα πάντα σαν ένα άτομο που απλά μας βοηθούσε, δεν τον είδα ποτέ σαν μέλος των ΖΝ. Ακόμα και στις συναυλίες που έπαιζε σαν DJ μας, δεν τον ένιωθα. Ούτε και αυτός βέβαια ένιωθε εμένα. Καμία σχέση εγώ με τον Βαλάντη. Πάντα ένιωθα ότι κάτι θέλει, ότι κάπου αποσκοπεί, δεν τον είδα σαν κάτι παραπάνω?

Πριν όμως μιλούσες για επαγγελματισμό. Δεν θα έπρεπε κι αυτός σαν επαγγελματίας να αποσκοπεί κάπου;
Εννοείται πως ενεργούμε επαγγελματικά σαν ομάδα προς τους έξω. Μεταξύ μας όμως επαγγελματισμό; Πρέπει να λέμε και κάτι παραπάνω. Ή να είμαστε 5 και να πετάγετε διευθυντής παραγωγής ξέρω γω ή τι σκατά ήταν και να λέει «αυτόν τον ήχο θα κάνετε αν θέλετε Δεύτερο Τόμο, θα κάνετε Nu Metal». Ε δεν γίνεται να πετάγεσαι ρε φίλε αν θέλεις να κάνουμε πάλι κάτι πρωτοποριακό.


Άρα λοιπόν κολήσατε στο ποια μορφή θα έχει το νέο σας στιλ γενικότερα; Ενώ εσείς θέλατε μια μορφή πάνω κάτω έτσι όπως σας είχαμε συνηθίσει ενώ ο Βαλάντης ήθελε Nu Metal ώστε να κάνει πάλι το μπαμ.
Εμείς θέλαμε πάλι εξέλιξη πάνω στο ραπ. Δηλαδή κάτι καινούριο πάνω στο ραπ που το καινούριο αν πάρουμε παράδειγμα απ? την Missy Elliott και τον Timbaland δεν είναι τίποτε άλλο απ? το παλιό. Για μένα καινούριο θα ήταν να πιάναμε ένα στιλ 80s, πιο χορευτικό πιο breakdance για παράδειγμα, παρά να το γυρίσουμε και να κάνουμε μπαμ με κιθάρες. Σ? αυτό ήμουν εντελώς αντίθετος γιατί τα στοιχεία μου εμένα είναι μέσα στο funk, την βαβούρα την σιχαίνομαι. Κάνεις τον ήχο των 80s μέσα στο 2005 και γαμάς, παράδειγμα φέρνω, δεν λέω να κάναμε αυτό συγκεκριμένα. Δεν θα κάνεις τους ΖΝ άλλο είδος μουσικής για να κάνουν μπαμ. Τι λες ρε φίλε; Από πίσω τρεις γενιές MCήδων έχουν ακούσει και έχουν μάθει να κάνουν ραπ. Άσε που τώρα οι ίδιοι τους βγαίνουν και μας κράζουν, ξέρω άτομο που χτυπιόταν από κάτω όταν κάναμε συναυλία και συμπλήρωνε τις ρίμες μου όταν δεν θυμόμουν τα ραπ μου. Τώρα μου έχει συγκρότημα και κράζει και είναι οι φίρμες. Εντάξει, μη τα ξεχνάμε αυτά, τουλάχιστον σεβασμός.

ΟΚ ακόμα και έτσι να ήταν, εσείς ήσασταν 5 και ο Ηχοκράτορας 1. Είχε τόση βαρύτητα η γνώμη του που να μπλοκάρει το όλο εγχείρημα;
Πιστεύω πως ο Ηχοκράτορας επηρεάζει πολύ τον Τάκη. Ο Τάκι Τσαν είναι ψυχή, αν ήταν ανεξάρτητος όπως ήμασταν κάποτε. Θυμάμαι κατέβαινα Αθήνα και ο Ηχοκράτορας ασχολιόταν μόνο με τους TXC γιατί μόνο αυτούς πίστευε, εμείς ήμασταν κάτι περιθωριακό γι' αυτόν. Ο Τάκης όμως πάντα πίστευε ότι θα τους γαμήσει τους TXC και όταν έβγαλε τον δίσκο «Ρίμα για Χρήμα» το απέδειξε. Ο Τάκης ήταν γαμώ τα άτομα. Τώρα είναι σε άλλη φάση, έχει οικογένεια, δεν είναι ο Τάκης που ήξερα.

Και πάλι ως πλειοψηφία μέσα στο γκρουπ που δεν ήθελε το nu metal, δεν μπορούσατε να απαιτήσετε να γίνει αυτό που θέλουν οι περισσότεροι;
Δεν ήθελα να πιέσω κανέναν. Αν δεν θέλουν και οι 5 δεν βγαίνει δουλειά. Δεν πάει με πλειοψηφία. Να είμαστε δηλαδή οι 4 που γαμάμε και ο ένας να μη του βγαίνει; Θα βγει μετά στραβός όλος ο δίσκος. Όπως τα σόλο, δεν βλέπεις καμιά εξέλιξη. Μόνο το «Ρίμα για Χρήμα» και το «Μεγάλος Ήρωας» ήταν καλά σολο. Τώρα το Σχολείο και το καινούριο του Μηδενιστή, δεν βλέπεις καμιά εξέλιξη πάνω στο ραπ. Που το «Ρίμα για Χρήμα» βγήκε σε λάθος εποχή, κανονικά τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να κυκλοφορήσει. Λάθος εποχή όμως είναι και ο σημερινός Τάκι Τσαν. Αν έβγαινε τώρα θα έκανε όσα περίμενα απ? τον Τάκη, γιατί ήμουν fan του Τάκη.

Ο Χαρμάνης τι έλεγε για όλα αυτά;

Πάντα συμφωνούμε, μιλάμε καθημερινά στο τηλέφωνο. Συζητάμε και αναρωτιόμαστε μαζί «που το πάει ο άλλος;». Ο Χαρμάνης είναι πάντα καθαρός, δεν παίζει παιχνίδια, αν διαφωνούσε θα μου το λεγε κατευθείαν. «Τι Nu Metal και μαλακίες» λέγαμε μαζί με τον Χαρμάνη.

Οπότε επικρατεί ένα σχίσμα στους ΖΝ;
Ναι, μεγάλο. Μακάρι να μην υπήρχε. Δηλαδή αν πει σήμερα ο Τάκης και ο Μήδε ναι, φοβάμαι μη πούμε οι υπόλοιποι 3 όχι. Αφού μας σπάσαν τα νεύρα αυτοί οι δύο, μιλώντας πάντα επαγγελματικά στο group. Τη μια έτσι την άλλη αλλιώς. Επειδή ξέρω και τις δύο πλευρές καλά, όντως δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, είναι άλλη φάση ο ένας και άλλη φάση ο άλλος. Υπάρχει θέμα εγωισμού και αλλαζονίας και στους δύο. Ίσως επειδή αυτοί οι δύο δημιούργησαν τους ΖΝ, μπορεί να παίζει και υποσυνείδητα θέμα αρχηγού μέσα στο συγκρότημα. Εγώ βέβαια δε το σκέφτηκα ποτέ αυτό το πράγμα, δεν με ενδιαφέρει καθόλου.


Ο Μηδενιστής σε είχε κατηγορήσει σαν τον μεγαλύτερο ψεύτη του κόσμου. Δεν σου κακοφάνηκε αυτό;
Εμπορικό τρικ ήταν αυτό. Συνενοηθήκαμε μαζί και του λέω βάλτο δεν πειράζει. Ας έρθει κάποιος να μου πει ότι δεν είπε ποτέ ψέμματα στη ζωή του ή ότι δεν έκανε ποτέ εμπορικές κινήσεις και εγώ θα του βάλω φωτοστέφανο. Ας έρθει και ο Μηδενιστής να τους βάλω φωτοστέφανο και όλοι να λένε ότι εγώ είμαι ο μεγαλύτερος ψεύτης ενώ όλοι οι άλλοι είναι άγιοι. Δεν του κρατάω βέβαια κακία, κάθε μέρα μαζί είμαστε με τον Μήδε. Δεν πειράζει, κοιτάω μπροστά, είμαι μεγαλόψυχος και δεν με αγγίζουν αυτά.

Είπες κοιτάς μπροστά. Μίλησε μας για τα προσωπικά σου δισκογραφικά σχέδια.
Θέλω να βγάλω σόλο. Δεν γουστάρω καθόλου την FM Records, θέλω να τους κράξω. Θα βγάλω τώρα ένα CD με συμμετοχές γαμάτες και κανεις δεν θα μου πει όχι μόλις ακούσουν την δουλειά. Ήδη έχω μιλήσει με ορισμένους MCs και έχουμε συμφωνήσει. Ο δίσκος αυτός θα έχει 24 κομμάτια και θα λέγεται «24 ώρες», επειδή κάθε track θα περιέχει το κατάλληλο κομμάτι για την αντίστοιχη ώρα. Θέλω να το κάνω ανεξάρτητα και να το βάλω μια συμβολική τιμή, ίσως όχι τα 4 που είπα στο φορουμ σας, υπολογίζω στα 10 ευρώ με εξώφυλλα προσεγμένα. Μετά αν κάποια εταιρία ικανοποιήσει τα αιτήματά μου, είμαι ανοιχτός να υπογράψω. Ήδη συζητάω με εταιρίες και έχω προτάσεις από διάφορα crew και ομάδες.

Σε τι sytl θα κινηθείς σε επόμενες δουλειές;
Είμαι πιο πολύ σε φάση Nas, Kanye West, Mos Def, Jurassic 5. Μ? άρεσε το καινούριο του Common. Σ? αυτό το στιλ θα κινηθώ. Το ραπ μου θα έχει τσαχπινιά, χιούμορ, κοινωνικό, απ? όλα. Για την μουσική συζητάω με πολλούς παραγωγούς, αν βρω αυτό που θέλω κατευθείαν θα συνεργαστώ μαζί του.

Με ποιους ΖΝ κρατάς ακόμα στενή επαφή;
Με όλους, απλώς τον τελευταίο καιρό είμαστε πιο κοντά με τον Μηδενιστή. Σκεφτομάστε να κάνουμε κάποια πράγματα μαζί, αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα. Δισκογραφικά εννοώ, μη φανταστείς crew και label. Εννοείται κρατάω πολύ επαφή και με τον Καταχθόνιο, τον αδελφό μου. Γενικά πάντως δεν χαθήκαμε, απλά υπάρχει αυτή η απόσταση του Τάκη Τσαν και του Μήδε.

Το ΚΑΤΑ.Ρ.ΥΠΟ υπάρχουν άτομα που το περιμένουν ακόμα απ? το 2000. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που πήγε από αναβολή σε αναβολή;
Το ΚΑΤΑ.Ρ.ΥΠΟ απαγορεύτηκε απ' την εταιρία. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν απαγορεύθηκε λόγω στίχων, απλά η FM Records δεν υποστήριξε ποτέ αυτό το CD. Δε ξέρω ποιος φταίει γι' αυτό, το μυαλό μου πάει παντού και πουθενά. Εγώ προσπαθώ τόσο καιρό να βγάλω ένα σόλο, ενώ ο Τάκης βγάζει κατευθείαν. Ποιος είναι διευθυντής παραγωγής; Ποιος κανονίζει; Τι γίνεται; Γιατί αυτοί βγάζουν τόσες δουλειές ενώ εγώ ούτε μια; Τη στιγμή μάλιστα που έχω έτοιμα πολλά πράγματα. Ίσως επειδή είμαι αμέτοχος όπως είπα και πριν, νιώθω πάντως αυτή την αδικία.

Πιστεύεις ότι έχεις μείνει πίσω;
Όχι, ίσα-ίσα θα βγει κάτι πιο ολοκληρωμένο παρά να βγει κάτι πρόχειρο. Αν βγάλω σόλο εγώ, πάει την γαμήσαν όλοι. Δεν μπορείς να φανταστείς τι υπάρχει μέσα μου, απ? το 96 μέχρι το 2005 είναι 10 χρόνια που προσπαθώ να βγάλω σόλο. Φαντάσου τι έχει γίνει? Μα ούτε σε ένα βίντεο κλιπ δεν είμαι. Το Υποχθόνιος για πλάκα το έβγαλα επειδή μου άρεσε και όντως ισχύει! Αφού και στο «Βρώμικες Πίστες» που συμμετέχω, ήταν να πω ένα κουπλέ στο βίντεο κλιπ και μου το κόψανε. Έβαλαν άλλο. Μπορούσαν πολύ απλά να με πάρουν ένα τηλέφωνο και να μου πουν έλα να το πεις. Τόσο δύσκολο ήταν; Δεν έχω κάνει τίποτα σε κανέναν και όλοι δεν με χωνεύουν.

Αδικημένος δηλαδή;
Ναι, εγώ και ο Καζαντζίδης (γέλια)!


Πολλές συζητήσεις γίνονται και για την αδελφή σου, την Μάγκι. Πες μας λίγα πράγματα γι? αυτήν ώστε να την γνωρίσουμε καλύτερα.
Το κορίτσι είναι φαινόμενο. Ακούει μουσική λόγω Χθόνιων από 6 χρονών και είναι μέσα στη φάση. Δεν έχει καμία σχέση με τραγουδίστριες που είναι λαϊκές και τις βάζουν να τραγουδήσουν πάνω από ένα RnB beat. Όμως βγάζουν flow λαϊκό και νομίζουν ότι κάνουν RnB. Η Μάγκι είναι περίπτωση πάνω στο RnB, γνωρίζει καλά αυτή τη μουσική, όχι λόγω μόδας που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια. Το κάνει χρόνια τώρα. Για πρώτη δουλειά δεν πίστευα ότι θα βγει τόσο καλό. Μόλις την άκουσα στο στούντιο αμέσως είπα ότι είναι η καλύτερη που υπάρχει, όχι επειδή είναι αδελφή μου, ξέρω από μουσική και ξέρω να κρίνω. Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι γράφει μόνη της τους στίχους, δεν τους γράφουν άλλοι γι? αυτήν. Δηλαδή συμπεριφέρεται σαν MC, το αγαπάει δηλαδή. Αν ήταν αγόρι θα ήταν ο τρίτος Χθόνιος, δεν ξέρω πως θα τον λέγαμε αλλά θα ήταν ο τρίτος. Σαν κορίτσι λοιπόν βρήκε αυτό το στιλ που είναι κατά τη γνώμη μου το αντίστοιχο για γυναίκα. Δεν είναι καμιά λεσβία να γίνει MC. Είναι κούκλα. Όλες οι άσχημες, οι κότες και οι χοντρές στην Ελλάδα, κάνουν ραπ. Βγάζουν στο μικρόφωνο τα απωθημένα τους οι κομπλεξικές. Είναι παρθένες, δεν ξέρουν τι να κάνουν όλη μέρα και ξεσπάνε στο μικρόφωνο. Μας γίναν και MCs και τα χώνουν κιόλας, οι κότες.

Αυτό δεν είναι ρατσιστικό;

Ναι, ρατσιστικό είναι. Γυναίκα MC δεν θέλω να ακούω. Είναι αντρικό άθλημα αυτό, οι άλλες να πάνε να γαμηθούν.

Κάτσε και η Missy Elliott;

H Missy τραγουδάει αν ακούσεις. Πρόσεξε το flow της, όσοι δεν ξέρουν θα πουν ραπάρει αυτή. Απλά τραγουδάει πάνω στο beat όχι στη μουσική. Εκτός κι αν είσαι πολύ πορνίδιο σαν την Lil? Kim και νιώθεις ότι έχεις πέος! Μη συγκρίνουμε με την Αμερική, στην Ευρώπη όλες οι κακομούτσουνες και οι χοντρές γίνονται MCs.

Για το underground στην Ελλάδα τι έχεις να πεις;
Ψεύτικο είναι. Έχουν τους μπαμπάδες τους να τους πληρώνουν, πάνε στα Πανεπιστήμια και μου λένε για underground; Ας βγουν στην παραγωγή να δουλέψουν, να δούμε προλαβαίνουν; Έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους, ο ένας σπουδάζει γραφίστας, ο άλλος είναι «διαφημιστής», μάθανε και 2-3 προγράμματα στο pc και το βαφτίσαμε underground; Μα όλη η σκηνή στην Ελλάδα είναι underground, ακόμα και το Family. Απλά τυχαίνει να κάνουν κάτι πάρτι τα παιδιά και είναι πιο glamour. Αλλά ο δίσκος τους, το La Sagrada Familia είναι underground δίσκος! Στην Ελλάδα γίνονται μόνο αυτά. Όλη η σκηνή είναι underground και μέσα στην ίδια τη σκηνή υπάρχει κάτι σαν παρα-underground. Πυρήνας μέσα στον πυρήνα δηλαδη? Να φαν σκατά αυτοί που νομίζουν ότι είναι underground. Εγώ θέλω να βγω προς τα έξω, όχι ψωνισμένα, απλά πιστεύω ότι οι στίχοι μου αξίζουν να ακουστούν και προς τα έξω σε ένα 40αρη πχ. Τώρα ο πιτσιρικάς που νομίζει ότι κάνει underground και το κάνει για να κράζονται μεταξύ τους και να χαίρονται και να μαζεύουν κόσμο στις συναυλίες τους για να χτυπιούνται, ενώ μετά από 10 χρόνια θα είναι στο γραφείο τους και θα λένε «τι μαλακίες κάναμε παλιά». Έχουν τους γονείς τους καβάντζα και τα κάνουν όλα αυτά. Ενώ εγώ που είμαι στην παραγωγή, βλέπω το ραπ σαν την μεγάλη μου αγάπη που θέλω να το κάνω συνέχεια ώστε τελικά να με σώσει αυτό που αγαπώ. Το ραπ είναι για μένα λύτρωση.

Το νέο album των REM στο Facebook.


Οι REM πιάνουν τον παλμό της νεολαίας και χρησιμοποιούν μια νέα μόδα, όπως είναι το Facebook, για να διαφημίσουν τη νέα τους δουλειά "Accelerate" μέσω του iLike application. Οι χρήστες που κατέχουν το συγκεκριμένο application στο προφίλ τους θα μπορούν να πάρουν μια πρώτη γεύση του πολυαναμενόμενου album από τις 24 Μαΐου, μια βδομάδα δηλαδή πριν την επίσημη κυκλοφορία του στις 31 Μαρτίου.

Η Britney θα γίνει...animated

Το νέο της video "Break the Ice" θα είναι στην ουσία ένα animated film με πρωταγωνίστρια φυσικά την ίδια. Η αρχική ιδέα της Britney, την οποία και μοιράστηκε με τη δισκογραφική της, ήταν το video για το "Break The Ice" να είναι animated και να μοιάζει με το video για το single "Toxic" στο οποίο υποδυόταν τόσο μία δολοφόνο όσο και μια sexy αεροσυνοδό. Το concept στο "Break The Ice" θα αλλάξει κάπως και θα είναι φουτουριστικό με την Britney να παίζει μια sexy superhero έτοιμη να σώσει τον κόσμο "the animated way"... Το κομμάτι αυτό είναι το τρίτο single / video από το album της "Blackout".


9o album για τους Metallica.



Οι Metallica ανακοίνωσαν ότι το ένατο άλμπουμ τους θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο. Οι ηχογραφήσεις γίνονται στο Λος Άντζελες με παραγωγό τον Rick Rubin. Ακόμα δεν έχουν αποφασίσει τι τίτλο θα του δώσουν.

Μιλώντας ο ντράμερ Lars Ulrich στο BBC 6 Music είπε μεταξύ άλλων πως σχεδιάζουν και περιοδεία μέσα στο καλοκαίρι.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Pink Floyd-Wish You Were Here

Solo περιοδεία ο τραγουδιστής των KORN.


O Jonathan Davis, τραγουδιστής των Korn, ανακοίνωσε μία σόλο περιοδεία του στην Ευρώπη. Η έναρξη θα γίνει στις 20 Μαϊου στη Βαρσοβία. To setlist θα περιλαμβάνει δικά του κομμάτια αλλά και των Korn.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Green Day-Boulevard Of Broken Dreams




Lyrics:
I walk a lonely road
The only one that I have ever known
Don't know where it goes
But it's home to me and I walk alone

I walk this empty street
On the Boulevard of Broken Dreams
Where the city sleeps
and I'm the only one and I walk alone

I walk alone
I walk alone

I walk alone
I walk a...

My shadow's the only one that walks beside me
My shallow heart's the only thing that's beating
Sometimes I wish someone out there will find me
'Til then I walk alone

Ah-ah, Ah-ah, Ah-ah, Aaah-ah,
Ah-ah, Ah-ah, Ah-ah

I'm walking down the line
That divides me somewhere in my mind
On the border line
Of the edge and where I walk alone

Read between the lines
What's fucked up and everything's alright
Check my vital signs
To know I'm still alive and I walk alone

I walk alone
I walk alone

I walk alone
I walk a...

My shadow's the only one that walks beside me
My shallow heart's the only thing that's beating
Sometimes I wish someone out there will find me
'Til then I walk alone

Ah-ah, Ah-ah, Ah-ah, Aaah-ah
Ah-ah, Ah-ah

I walk alone
I walk a...

I walk this empty street
On the Boulevard of Broken Dreams
Where the city sleeps
And I'm the only one and I walk a...

My shadow's the only one that walks beside me
My shallow heart's the only thing that's beating
Sometimes I wish someone out there will find me
'Til then I walk alone...

Οι Diary Of Dreams στην Ελλάδα!


Στα πλάισια της τουρνέ των Diary Of Dreams στην Ευρώπη για το nekrolog 43, όπως ήταν αναμενόμενο θα ξαναπεράσουν από την Ελλάδα, μόνο που αυτή τη φορά πρόκειται για mini-tour αφού θα δώσουν τρεις, ίσως και τέσσερις, συναυλίες σε διαφορετικές πόλεις. O Adrian Hates και η παρέα του θα περάσουν σίγουρα από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Λάρισα, ενώ μία επιπλέον για τα Χανιά δεν είναι ακόμα confirmed. Πιο αναλυτικά:

-Πέμπτη 3 Απριλίου θα εμφανιστούν στην Θεσσαλονίκη, στον Μύλο. Τα εισιτήρια για αυτή τη συναυλία θα κοστίζουν 20 ευρώ.
-Σάββατο 5 Απριλίου στο Studio Line στη Λάρισα.
-Κυριακή 6 Απριλίου κατεβαίνουν στην Αθήνα. Η συναυλία τους θα γίνει στο Οξυγόνο.

Οι Rush ξανά στο προσκήνιο!!!


Το "Snakes & Arrows Live", το νέο live album των RUSH θα κυκλοφορήσει στις 8 Απριλίου από την Anthem/Atlantic. Το live ηχογραφήθηκε κατά την εμφάνιση των RUSH τον Οκτώβριο του 2007 στην Ολλανδία και περιέχει τις περισσότερες από τις επιτυχίες του συγκροτήματος.

Επανακυκλοφορεί το "Lightning Strikes Again"…

Εκτός από τη κανονική έκδοση του νέου album των DOKKEN, "Lightning Strikes Again", η Frontiers Records θα κυκλοφορήσει στις 11 Απριλίου μια special limited edition του album σε μια glossy slipcase έκδοση.Η έκδοση αυτή θα έχει ένα bonus track με τίτλο "Sunset Superstar".Το tracklisting είναι το εξής :

01. Standing On The Outside

02. Give Me A Reason

03. Heart To Stone

04. Disease

05. How I Miss Your Smile

06. Oasis

07. Point Of No Return

08. I Remember

09. Judgment Day

10. It Means

11. Release Me

12. This Fire

VAN HALEN: Πίσω στην κλινική αποτοξίνωσης ο Eddie;


Σύμφωνα με φήμες, ο Eddie Van Halen έπρεπε να επιστρέψει στην κλινική αποτοξίνωσης για το πρόβλημα αλκοολισμού που αντιμετωπίζει και γι’ αυτόν το λόγο ακυρώθηκαν μερικές συναυλίες των VAN HALEN. Πιο συγκεκριμένα ανέβαλλαν 2 συναυλίες στη Virginia και την Georgia και ακόμα μία αυτήν τη βδομάδα. Είναι πολύ πιθανό η αναβολή να ισχύει επ’ αόριστον.Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι του συγκροτήματος επιμένουν ότι η περιοδεία ισχύει ακόμα και ότι απλά ο Eddie Van Halen υπόκειται σε κάποιες προσωρινές ιατρικές εξετάσεις έτσι ώστε να αποφασιστεί η ιατρική αγωγή που θα ακολουθεί.

Το "Still Life" δείχνει ότι είναι ακόμα ζωντανό...


Το κλασικό αριστούργημα "Still Life" των OPETH θα επανακυκλοφορήσει στις 31 Μαΐου από την Peaceville Records και θα περιέχει εκτός του CD, ένα DVD με ήχο 5.1 Surround και το "Face Of Melinda" σε footage από live στο Λονδίνο. Το artwork θα το ξαναδουλέψει ο ταλαντούχος Travis Smith που σχεδίασε και το πρωτότυπο. Υπενθυμίζουμε ότι η νέα κυκλοφορία των OPETH, "Watershed" θα βγει στην αγορά λίγες μέρες μετά, στις 3 Ιουνίου.

AC/DC: Ο ... Angus έκθεμα σε μουσείο!


Η διάσημη μαθητική στολή για δεκάχρονα που φορούσε (και φοράει) ο μόλις 158 cm Angus Young θα εκτεθεί με άλλα 1.200 ιστορικά αντικείμενα στο μουσείο της Μελβούρνης από τις 20 Μαρτίου.

Ο Danger Mouse ξεστρατίζει....

Οι Gnarls Barkley αυτόν τον καιρό "τρέχουν" με το νέο τους single "Run αλλά και με νέες συνεργασίες. Η είδηση έρχεται από το περιοδικό "Harp" που γράφει ότι ο Danger Mouse κάνει studio sessions μαζί με τον Beck για το νέο album του δεύτερου.
Το εν λόγω album δεν έχει ακόμη ημερομηνία κυκλοφορίας αλλά θα είναι μια συνεργασία που ανυπομονούμε να ακούσουμε.

Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΟΝΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

Με βάση τα πρόσφατα γεγονότα ο Dexter εκ των Second Flοοr μας θυμίζει όλους έναν άνθρωπο ΜΑΚΕΔΟΝΑ. Μας απαγορεύουν να λεγόμαστε Μακεδόνες! Ξυπνήστε! Ακούστε το τραγούδι με συνεργασία του Αμφίστομου Φαλανξ "Ω Αλέξανδρε!" εδώ.

Freddie Mercury: Μια μουσική ιδιοφυία....