Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Lords of the Underground

Lords of the Underground

– Ποιόν θεωρείτε τον ήχο των LOTUG, πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '90 που ξεκινάγατε την ενασχόλησή σας με την μουσική βιομηχανία;

(DoItAll): Ο ήχος όταν ξεκινούσαμε ήταν αυτός 3 νέων που βίωναν την εμπειρία της μουσικής βιομηχανίας. Η καθοδήγηση του Marley Marl ήταν καθοριστική ώστε να διαμορφώσουμε τον ήχο της funky πλευράς του hip-hop.

(DJ Lord Jazz): Ο ήχος μας ήταν ξέγνοιαστος, μας ενδιέφερε η ελευθερία έκφρασης, να είμαστε οι εαυτοί μας γιατί ήμασταν νέοι και γεμάτοι όρεξη, όντας ακόμη φοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Στο 2008, νιώθουμε πολλοί υπεύθυνοι λόγω οικογένειας και υποχρεώσεων αλλά εξακολουθούμε να αγαπάμε το hip-hop.

– Ποιές είναι οι αναμνήσεις σας από το Πανεπιστήμιο Shaw;

(DoItAll): Το Shaw είναι ο τόπος γέννησης των LOTUG, οι αναμνήσεις των φοτητικών χρόνων, έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στις ψυχές μας, γιατί εκεί τα όνειρά μας πήραν σάρκα και οστά.

(DJ Lord Jazz): To Shaw, ήταν μία από τις καλύτερες επιλογές που έκανα στη ζωή μου. Ασχολήθηκα με το ραδιόφωνο έχοντας την εκπομπή “Τhe Clubstyle Show” η οποία ευθύνεται για την αλλαγή των ακουσμάτων του Campus από την κλασική Jazz σε πιο urban ακούσματα! Σε αυτό το show, γνώρισα μέσω ενός κοινού φίλου το DoItAll και κολλήσαμε, έκανε freestyle στις εκπομπές μου και τον καλούσα συχνά στα πάρτυ μου. Μέσω κάποιων άλλων κοινών φίλων γνώρισα τον Mr. Funke που ράππαρε σαν τρελός! Ο συμφοιτητής μας Derek Jackson, που ήταν ξάδερφος του Marley Marl, μας έπεισε να ετοιμάσουμε ένα demo, το κάναμε, άρεσε του Marley και να! Γεννηθήκαν οι LOTUG!


– Ποιοί είναι οι LORDS και πως θα περιέγραφαν τον χαρακτήρα του “Chief Rocka”;

(DoItAll): O DJ LORD JAZZ είναι η ψυχή και το κεντρικό πρόσωπο σαν DJ, ο Mr. Funke ο “προστάτης” της ομάδας και εγώ θα περιέγραφα τον εαυτό μου σαν τον Michael Bivins για τους “Νew Edition” και τους “BDD” (θρυλικός καλλιτέχνης της rnb/pop και του hip-hop που μετά ακολούθησε καριέρα ατζέντη ανακαλύπτοντας σχήματα όπως οι Boyz 2 Men, TLC κτλ). Ο Chief Rocka είναι ένας χαρακτήρας 2 emcees και ενός DJ που υπερασπίζονται δικαιωματικά την θέση τους στο hip-hop δείχνοντας αγάπη και σεβασμό γιαυτό που κάνουν καλλιτεχνικά.

(DJ Lord Jazz): Μια παρέα που μοιράζονται τις ίδιες αξίες για την μουσική.

– Οι LOTUG είναι συνδεδεμένοι με την “Χρυσή Εποχή” του hip-hop. Τα πράγματα ήταν όπως είναι αποτυπωμένα στο εξώφυλλο του Midnight Marauders; (A Tribe Called Quest).

(DoItAll): Ακριβώς!! Αυτό το εξώφυλλο, αποτύπωσε τόσο έντονα όσο τίποτα άλλο, τα σχήματα και τους emcees που έκαναν την διαφορά τότε στη hip-hop σκηνή.

(DJ Lord Jazz): Για μένα τα πιο χαρακτηριστικά ονόματα της εποχής είμαστε εμείς!(πολλά γέλια), οι Onyx, οι Leaders of the New School, o Dr. Dre με τον Snoop, οι A Tribe Called Quest, οι Wu Tang, ο Redman, οι Pharcyde, οι Alkaholiks, οι Naughty by Nature κ.α. απίστευτα χρόνια για την hip-hop σκηνή.

– Εμφανίζεστε ζωντανά στην Ελλάδα, και στο booklet του πρώτου σας δίσκου βλέπει κανείς ένα shout out, “to all Greeks”, έχετε καμία σχέση με την Ελλάδα;

(DoItAll): (πολλά γέλια) Στις ΉΠΑ στα πανεπιστήμια υπάρχουν “αδελφότητες” που αντιπροσωπεύονται από γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου. Εγώ ήμουν στην “Άλφα Φι Άλφα”. Πάντα στέλνουμε ένα yo στους συναδέλφους απο εκεί!

(DJ Lord Jazz): (γέλια) Στα πανεπιστήμια υπάρχουν αδελφότητες! Ο DoItAll είναι ένα Άλφα!!! (γελάει….). Έχω επίσης έρθει το καλοκαίρι διακοπές!



Lords of the Underground


– Υπάρχει ο όρος underground πιστεύετε; αν ναι, πως μπορεί κάποιος να είναι πετυχημένος αλλά underground;

(DoItAll): Το ότι είσαι underground αλλά πετυχημένος δείχνει συνέπεια στο κίνημα της Underground σκηνής, κάτι που όταν ξεκινούσαμε ήταν σημαντικό για το hip-hop το οποίο δεν ήταν όπως σήμερα. Όταν θυμάσαι από που προήλθες, δεν ξεχνάς τις ρίζες σου…ειδικά όταν έβαλες ένα λίθο στον αγώνα για να ακουστεί το hip-hop και σε ευρύτερα ακροατήρια… αυτή είναι η υποχρέωση όσων θέλουν να αποκαλούνται underground…

(DJ Lord Jazz): Φυσικά και υπάρχει! Δεν θα πεθάνει ποτέ….όταν ξεκινήσαμε σαν underground σχήμα που έκανε τεράστια επιτυχία με το Here Come the Lords και το Keepers of the Funk και βλέπαμε τα κομμάτια μας στα charts και να παίζουν συνεχώς στο ραδιόφωνο είχε μεγάλη πλάκα!! (πολλά γέλια). Όταν όμως ο κόσμος αναγνωρίζει ότι παραμένεις συνεπής και αληθινός με τον εαυτό σου εκτιμά την επιτυχία σου και ας παραμένεις ανεξάρτητος. Στις μέρες μας εξάλλου, κρίνοντας μόνο από το myspace, το να κάνεις επιτυχία είναι πανεύκολο, να παραμείνεις όμως συνεπής όχι εξίσου εύκολο…


Lords of the Underground

– Τα μελλοντικά σας σχέδια ως group; Kάποια νέα σχήματα και καλλιτέχνες που ξεχωρίζετε;

(DoItAll): Να προστατεύσουμε την κληρονομιά μας και να γράψουμε περισσότερη ιστορία…Το hip-hop πάντα θα αναζητά τρόπους να εκφράζεται. Το hip-hop έχει αλλάξει όπως όλα τα είδη μουσικής, αλλά βγαίνουν ακόμη δίσκοι που σου δίνουν μια πρωτόγνωρη αίσθηση..για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο! Κάτι δεν είναι hip-hop αν δεν σου προσφέρει αυτή την αίσθηση!!

(DJ Lord Jazz): Ετοιμάζουμε ένα απίστευτο δίσκο με τον 9th Wonder!!! Ένα δίσκο γιαυτούς που αγαπούν τον ήχο με δυνατές μπασογραμμές, snares, φάνκυ λούπες και στίχο με νόημα! Τρελό!!!! Θα ήθελα επίσης ένα δίσκο σε παραγωγές των τριών κλασικών (Marley Marl, Pete Rock, DJ Premier) καθώς και συμμετοχές των Ill Mind, Erik Sermon, Madlib, 9th Wonder, K-Def και δικές μου. Κάτι τέτοιο θα ήταν απλά κλασικό! Το hip-hop για μένα δεν θα σταματήσει ποτέ, γιατί πάντα θα ασχολούμαι σαν DJ παίζοντας μουσική. Το hip-hop στις μέρες μας καταντά κουραστικό και εγώ γερνάω! (πολλά γέλια). Μετράνε πλέον μόνο πόσα ringtones θα πουλήσουν…κανείς δεν με εντυπωσιάζει..ίσως ο Chamillionaire! Είναι δημιουργικός και με πολύ καλό flow.

Δεν υπάρχουν σχόλια: